Denetimde Benford yaklaşımı
Benford approach in the auditing
- Tez No: 366854
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Benford Kanunu, Dijital Analiz, Denetim, Benford's Law, Digital Analysis, Auditing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, genel hatları ile muhasebe denetimi ve denetimde kullanılan analitik inceleme tekniklerinden biri olan Benford analizi ele alınmıştır. Benford kapsamında benford kanununun işleyişi ile ilgili formüller, benford dağılımının özellikleri, sınırlılıkları incelenmiştir. Uygulama kısmında benford analizinin kullanımını içeren kamu sektörüne ait bir işletmenin 2012 yılı muavin defter bilgileri ele alınmıştır. Yapılan uygulamada gerçekleşen tutarlara ait ilk rakam, ilk iki rakam, ilk üç rakam, ikinci ve üçüncü rakamlar ile benford kanuna göre beklenen rakamlar karşılaştırılarak analizler yapılmıştır. Benford analizinin, muhasebe denetiminde tek başına yeterli olmayıp, denetçinin mesleki bilgi ve tecrübesi ışığında, hata ve hilelere ulaşabilmesinde yardımcı bir görev üstlenebileceği çalışmanın sonucu olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, accounting auditing and one of the analytical investigation techniques used in auditing Benford analysis were discussed. The formula about the functioning of Benford Law, the features of Benford distribution and limitations are investigated.The subsidiary ledger datas in 2012 of a public company were investigated by using Benford Analysis techniq in the practice part of the study. First digit, first two digits, first three digits, second and third digits of the realised amount were compared with the expected digits and analysed in accordance with the Benford Law as a practice It's understood that Benford analysis alone is not sufficient in accounting auditing and Benford analysis will be help to reach in addition to the cheatings and errors with the auditor's professional knowledge and experience