Abdullah b. Muğaffel'in hayatı ve rivâyetleri
Life and narratives of Abdullah b. Mugaffel
  1. Tez No: 366868
  2. Yazar: METİN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ AHATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah b. Muğaffel, Müzeyne, Hadis, Rivâyet, Abdullah b. Mugaffel, Müzeyne, Hadith, Narrative
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslam'ın teşekkülündeki en önemli dönem hiç şüphesiz sahâbe dönemidir. Hadislerin muhafazası ve gelecek nesillere aktarılmasında sahâbenin yüzlercesi rol almıştır. Abdullah b. Muğaffel (ö. 59/679) de o nâdide şahsiyetlerden biridir. Çalışmamızda Abdullah b. Muğaffel'in hayatı, şahsiyeti ve rivâyetlerini inceledik. Doğumu ve müslüman olmadan önceki hayatı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımız İbn Muğaffel (r.a.), Medine civarında yaşayan Müzeyne Kabîlesi'ndendir. Hudeybiye Antlaşması, Hayber'in fethi, Tebük Gazvesi ve Mekke'nin fethi ve son olarak da Hz Ömer'in hilafeti yıllarında gerçekleşen Tuster şehrinin fethi gibi önemli olaylarda yer aldığı bilgisine ulaştığımız bu sahâbî, aynı zamanda Tevbe Sûresi 92. âyetinin kendileri hakkında nâzil olduğu yedi sahâbîden biridir.“Abdullah b. Muğaffel'in Hayatı ve Rivâyetleri”adlı araştırmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi, konusu ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Abdullah b. Muğaffel'in hayatı, kişiliği, ilmî şahsiyeti ve meşhur râvileri; ikinci bölümde de İbn Muğaffel'in rivâyetlerinin tercümesi, tahric ve tahkikleri yapılmak suretiyle râviler hakkında kısa bilgiler verilerek değişik varyantlarla gelen metinler arası farklılıklar incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmamızda ulaştığımız neticeler maddeler halinde ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın geçmişte de ele alınan benzer konulara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
With no doubt the most important period of İslamic formation is the Companions period. Hundreds of companions take very important part at protecting and transfering the hadiths. Abdullah b. Mugaffel (death. 59/679) is one of the very important companions. In our work we study his life, personality and the hadiths that he transfer to us over centuries. We don't have enough information about his birth and his early life before being a muslim, but we know through some sources that he is related to Muzeyne Tribe which is located near Medina. He took very important part at; Hudeybiye pact, conquest of Hayber, Tebuk battle, conquest of Mecca and for last conquest of Tuster city which was conquered by Hz Ömer (r.a). He was one of the companions who were mentioned in the verse at Tevbe Sure 92. The work we study that is called ;“Abdullah b. Mugaffel's life and narratives”is diveded two parts. At the entry part we try to give some information about our research and its purpose, its motivation and its importance. At the first part we give information about Abdullah b. Mugaffel's life, his personality, his wisdom, and his most famous narrators, at the second part we try to translate some of his narratives and verifications of them, while doing verifications we try to give informations about his narrators. Some narratives came in different variations we did made searches about them and the narrators. At the conclusion part, the result which was reached by our research and work is written by clauses. We are hoping that this work will make some contribution to similar works that have been done in the past.