Ankara kilinin şişme davranışının ve örselenmenin şişmeye etkisinin incelenmesi, şişme potansiyelinin görgül yaklaşımlarla belirlenmesi
An Investigation on the swelling behaviour of the Ankara clay and effect of disturbance on swelling, determination of swelling potential by empirical relations
  1. Tez No: 105580
  2. Yazar: ZEYNAL ABİDİN ERGÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ULUSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara kili, metilen mavisi değeri, örselenme, serbest şişme, şişme basıncı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji (Hidrejeoloji) Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ANKARA KİLİNİN ŞİŞME DAVRANIŞININ VE ÖRSELENMENİN ŞİŞMEYE ETKİSİNİN İNCELENMESİ, ŞİŞME POTANSİYELİNİN GÖRGÜL YAKLAŞIMLARLA BELİRLENMESİ Zeynal Abiddin Ergüler Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmada; örselenmenin Ankara kilinin şişme davranışı üzerindeki etkisi ve şişme anizotropisi araştırılmış, aktif zonun derinliği belirlenmiş ve şişme parametrelerinin kilin indeks özelliklerinden tahminine olanak sağlayabilecek görgül (ampirik) ilişkiler önerilmiştir. Bunun yanısıra, şişmenin inceleme alanındaki hafif yapılar üzerindeki etkileri değerlendirilerek, şişme potansiyelini esas alan mikrobölgelendirme haritaları hazırlanmıştır. Bu amaçla, Ankara kentinde bu kilin tipik olarak gözlendiği ve hafif yapıları etkilediği bir alan seçilerek, kilin indeks özellikleri ile şişme parametrelerinin tayini için örnekleme ve laboratuvar deneyleri yapılmıştır, örneklerin 24 ve 72 saat suda tutulmasıyla belirlenen ve ilk kez bu çalışmada önerilen bir deney de yapılarak, bu deneyden elde edilen su içeriği (wmaX24,72) şişme parametreleri ile karşılaştınlmıştır. Şişme deneyleri; örneklerin kurutularak deneye tabi tutulmasının daha gerçekçi sonuçlar verdiğini ve örselenme sonucu daha yüksek şişme basınçlarının elde edileceğini göstermiştir. Ayrıca su içeriğinin %30'u aşması durumunda kilin şişme basıncının sönümlendiği ve yanal yöndeki şişmenin düşey yöndekine oranla daha yüksek olduğu, bunun da bir şişme anizotropisinin varlığını gösterdiği sonucuna varılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerden kilin şişme parametreleri ile indeks özellikleri arasında yüksek korelasyon katsayısına sahip görgül ilişkiler elde edilmiştir. Bu çalışmada önerilen su içeriğiyle ilgili wmax24 yaklaşımının yanısıra, metilen mavisi değeri, likit limit ve simektit içeriği gibi indeks özelliklerin şişme parametrelerinin, özellikle şişme basıncının dolaylı yoldan tahmininde kullanılabilecekleri saptanmıştır. İnceleme alanı için hazırlanan şişme basıncı haritasında şişme basınçlarının yüksek olduğu bölgeler ile hasarlı hafif yapıların dağılımı uyumlu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON THE SWELLING BEHAVIOUR OF THE ANKARA CLAY AND EFFECT OF DISTURBANCE ON SWELLING, DETERMINATION OF SWELLING POTANTIAL BY EMPIRICAL RELATIONS Zeynal Abiddin Ergiiler Hacettepe University, Geological Engineering Department ABSTRACT In this study, the effect of disturbance on swelling behaviour of the Ankara clay, swelling anisotropy and depth of active zone are investigated, and empirical relations between the index properties and swelling parameters of the clay are suggested in orther to estimate swelling parameters. For this purpose, an area where the clay is typically observed and affects the light structures is selected in the city of Ankara, and sampling and laboratory tests are carried out for the determination of index properties and swelling paramaters of the clay. In addition, a new simple test which is suggested in this study, is carried out by keeping the samples in the water through 24 and 72 hours and determining their moisture contents from this test (wmax24,72) are correlated with swelling parameters. Experimental results revealed that more realistic swell pressures are obtained when dried specimens are used in swell tests and sample disturbance results in higher swelling pressures. In addition, the test results also showed that swell pressure of the clay gradually ceases in the case of soil samples with natural water content greater than 30%, and lateral swell pressures are greater than those in vertical direction which indicate swell anisotropy. Empirical relationships with considerably high coefficents of correlation between the swell parameters and index properties of the Ankara clay are obtained by means of statistical assessments. Among the investigated index properties, in addition to the approach of Wmax24, methylene blue value, liquid limit and smectite content are the most important index properties to estimate the swell parameters, paricalarly swelling pressure of the Ankara clay. Based on the swelling potential map of the study area prepared in this study, there is a good agreement between the swell pressure contours and the areal distrubition of the damaged light structures. Key Words : Ankara clay, methylene blue value, disturbance, free swell, swell pressure. Advisor: Prof. Dr. Reşat ULUSAY, Hacettepe University, Engineering Faculty, Geological Engineering Department