Obje ve yanılsama ilgisinde çözümlemeler
Analysis regarding object and illusion
- Tez No: 366980
- Danışmanlar: PROF. PROF. MEHMET KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, obje, sanatsal obje
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, 20. yüzyıl ve sonrası sanatının içinde kullanılan objenin üslup özellikleri açısından incelemesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda obje ve yanılsamalar üzerinde durulan araştırma, üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde, Çağdaş Sanatta Obje kavramı üzerinde durulmuştur. Bu bölüm kendi içerisinde Yüzeyde Obje ve Gerçekte Obje adıyla sınıflandırılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise Çağdaş Batı Sanatında Obje kavramı üzerinde durulmuştur. Bu bölüm kendi içerisinde Çağdaş Batı Sanatında Yüzeyde Obje ve Çağdaş Batı Sanatında Gerçekte Obje kavramı olmak üzere iki başlık adı altında incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde,Çağdaş Türk Resminde Obje kavramı üzerine durulmuştur. Bu bölümde kendi içerisinde Çağdaş Türk Sanatında Yüzeyde Obje ve Çağdaş Türk Sanatında Gerçekte Obje kavramı olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Objenin sanat içerisindeki etkisinin incelendiği araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın örnekleminde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik kullanılmıştır. Araştırma sürecinde veriler; literatür tarama, tezler yapılmış olan sanat araştırmaları, internet, makale ve dergilerden derlenerek elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde, nitel araştırmada kullanılan veri analizi tekniklerinden betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Sanatçıların obje çalışmaları çizgi, leke, renk, kompozisyon, konu ve teknik özellikleri bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims at investigating into the object that has been used in the art of 20th century and after the 20th century, in terms of its wording features. Within this scope, the research which focuses on the object and illusions consists of three parts. In the first part of the study, the concept“The Object in Modern Art”was emphasized. This part in itself was classified as The object on the Surface and the Real Object. In the second part of the study, The Object in Modern West Art was handled. This part in itself was analyzed under two subtitles as The Object on the surface in Modern West Art and The Object in Reality in Modern West Art. In the third part of the research, The Object in Modern Turkish Art was emphasized. This part includes two subtitles in itself as The Object on the Surface in Modern Turkish Art and The Object in Reality in Modern Turkish Art. In the research in which the effect of object in the art was analyzed document review which is one of the qualitative research methods was conducted. The data obtained from the research were analyzed with the content analysis method. In the sample of the study, maximum range which is one of the purposeful sampling methods was used. The data were gathered by having been compiled from literature review, dissertations, art studies which were done before, internet, articles and journals. In the analysis of the research data, descriptive analysis which is one of the data analysis technique used in the qualitative data analysis was used. The object studies of the artists were analyzed in terms of line, discolor, color, composition, subject and technique features. Key Words : Art, object, artistic object