Bir sergileme pratiği olarak yanılsama -Buzmalzemesi deneyimi
Illusion as an exhibition practice -Ice material experience
  1. Tez No: 840095
  2. Yazar: OSMAN YAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Yanılsama, Buz, Gestalt İlkeleri, Mimesis, Sculpture, Illusion, Ice, gestalt principles, Mimesis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Görsel sanatlara genel olarak baktığımızda bütününde bir algı ve yorumlama vardır. Bu algılama kişinin bireyin geçmiş yaşantılarına, bilgi ve gözlem durumuna göre yorumlaması değerlendirmesi ve çıkarımlar yaparak bir sonuca varması söz konusu olur. Heykel sanatında bu durum diğer görsel sanatlara göre farklılık gösterir. Genelde 2 boyutlu olan görsel sanatlar heykel ile 3 boyutlu bir hal almakta ve buda diğer sanatlardan bu yönü ile ayrılmasına olanak sağlar. Heykel sanatında kullanılan malzemenin (taş, mermer, ağaç, buz) yüzeyinde sanatçının düşündüğü eserin el ve ekipmanlar yordamıyla biçim, form şekil ve kompozisyon olarak belli kurallar içinde şekil almaya başlar. Eserin oluşturulma sürecinde geştalt ilkeleri (şekil zemin ilişkisi, süreklilik, bütünlük, benzerlik, yakınlık, basitlik) önem kazanmaktadır. Bu bütünden parçaya gidileceği gibi, parçadan da bütüne de gitmesi söz konusu olacaktır. Küçük obje,nesne veya cisimlerin bir araya gelerek bir bütünlük oluşturulmasıyla da eser meydana getirilir. Gestalt ilklerine bağlı kalınarak buz üzerinde konunun ya da düşüncenin farklı teknik yöntemlerle tamamlanıp hedef kitleye sunulması ve sürecin, gözlem ve değerlendirmelerin bu geri bildirimlerin sanata kazanımlarını ela almak ve paylaşmak amaçlanmıştır. Bu tez çalışmamız SYL-2023-12373 proje kodlu ve“Bir Sergileme Pratiği Olarak Yanılsama Buz Malzemesi Deneyimleyerek”başlıklı Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
When we look at the visual arts in general, there is a perception and interpretation in the whole. This perception is the subject of the individual's interpretation, evaluation, and conclusions based on the individual's past experiences, knowledge and observation status. In the art of sculpture, this situation differs from other visual arts. Visual arts, which are generally 2 dimensional, become 3 dimensional with sculpture and this allows it to be separated from other arts with this aspect. On the surface of the material (stone, marble, tree, ice) used in the art of sculpture, the work that the artist thinks begins to take shape, form, shape and composition within certain rules with the help of hands and equipment. Gestalt principles (figure-ground relationship, continuity, integrity, similarity, proximity, simplicity) gain importance in the creation process of the work. It will be possible to go from the whole to the part, and from the part to the whole. An artifact is created by bringing together small objects, objects or objects to form a whole. Adhering to Gestalt principles, it is aimed to complete the subject or idea on ice with different technical methods and present it to the target audience, and to discuss and share the achievements of the process, observations and evaluations and this feedback to art. This thesis study was carried out within the scope of Atatürk University Scientific Research Projects, with the project code SYL-2023-12373 and titled“Experiencing Illusionary Ice Material as an Exhibition Practice”.