Dil, kültür ve medya ilişkisi bağlamında egemen medya diline eleştirel bir bakış: 2003 Irak'ın işgali ya da Amerika'nın Irak Savaşı örneği
A critical look to the sovereign media language in the context of language, culture and media: The case of occupation of Iraq or the iraq War of USA
- Tez No: 366984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Medya, dil, söylem, imge, kurgu, manipülasyon, Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Media, languge, discorse, image, fiction, manipulation, Iraq, United States of America
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplumsal yapılara ve kültürlere hâkim olduğu günümüzde, modern insan, medyadan yansıyan seslerin ve görüntülerin yaşamın tüm gerçekliğini etkilediği ve şekillendirdiği bir dünyanın içine doğmaktadır. Söz konusu bu dünyada etki bakımından söz ve yazı giderek geri plana itilirken, her şeyin, gerçekliğin dahi yerini alan imge ön plana çıkmaktadır. İnsanlar medyaya, bilgiyi ve haberi edinme aracı olarak değil; giderek daha fazla, boş zaman eğlencesi olarak sığınmaktadır. Medyanın, özellikle de televizyon ve internetin, olmadığı bir dünya, insanoğluna artık anlamsız gelmektedir. Çünkü 21. yüzyılda insan, yaşadığı hayata medya üzerinden katıldığını düşünmekte ve fikirlerini medyadan edindiği enformasyonu dikkate alarak oluşturmaktadır. Egemen medya dili aracılığıyla artık, insanların kaderleri küresel ölçekte ilişkili hale gelmektedir. Geçmişte 'Beni ilgilendirmez' dediğimiz bir kriz, gerilim, çatışma ya da savaş artık tüm dünyayı küresel çapta etkilemektedir. Bugün küresel medya aracılığıyla her geçen gün büyüyen imge enflasyonu egemenlere, kurgusal manipülasyonla duyguları kandıran gerçeklik görünümleri yaratarak kendi hegemonik dillerini oluşturma ve kurulu düzenlerini devam ettirme imkânı vermektedir. Bu çalışma, dil, kültür ve medya ilişkisi bağlamında, kitlelere sunduğu her türlü bilgi ve enformasyonda eğlenceyi üst bir ideoloji olarak benimsemiş olan egemen medya diline ve bu dil aracılığıyla oluşturulan, imgelerle bezeli söyleme eleştirel bir bakış ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu amaçla incelemek için“2003 Irak'ın İşgali ya da Amerika'nın Irak Savaşı”nı kendisine örnek olay seçmiştir. Çalışmada, savaşın mimarı Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ve o tarihteki George W. Bush yönetiminin siyaset ve medya profesyonelleriyle işbirliği içinde ürettiği medya materyallerinin (televizyon konuşmaları, radyo konuşmaları, röportajlar ve medya demeçleri) metinleri ve bu metinlere hâkim olan söylem niteliksel bir çözümlemeyle ele alınmıştır. Sonuçta, tarihe örnek olarak geçebilecek bir kitle iletişim çalışmasıyla, profesyonellerce üretilen ve gerçekliği değiştirilmiş kurgusal bilgi, belge, görüntü ve imajlarla ABD halkının ve dünya kamuoyunun dikkati yaşanan 11 Eylül terör saldırılarından ve bu saldırıların faili Usame Bin-Ladin'den başarıyla Saddam Hüseyin ve Irak'a kaydırılmıştır. Böylelikle dünya tarihinde belki de ilk kez, gerekçeleri en anlaşılmaz, nedenleri için ortaya konan delillerinin neredeyse hepsi gerçek dışı olan bir savaş projesi, tüm dünya kamuoyunun gözü önünde ve de hatırı sayılır bir muhalefete rağmen gerçeklik kazanmıştır. Bu yapılırken de egemen medya dili ve söylemi aracılığıyla insanlara, siyaset ve medya profesyonellerinin işbirliğiyle üretilmiş yanıltıcı, onları sürekli olarak cehalet sınırları içerisinde tutan ve gündelik hayatta korkuyu ve endişeyi egemen kılan kurgulanmış medya gerçekliği sunarak, toplumda 'yanlış bilinç iklimi' yaratılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human in modern age in which improving the information and communication technologies effect all social structures and also the different cultures enters a world in which shaping the reality of whole worldwide life with voices and images reflecting from the media. Regarding the world, in terms of effectiveness utterance and inscription gradually go background but image replacing everything even the reality comes forefront. Humans increasingly head for media for having amusement in leisure time instead of an instrument providing community with knowledge and news. The world lacking media particularly tv and internet is meaningless for the human beings anymore. Because, in the 21st century the thought of the human is that the indivudual takes part the life by way of media and produces the notions with the perception having from the madia. With the tongue of the dominant media, the fate of the humans would be interrelateed at a global scale. Any crisis, tension, conflict or war in the past we were not interested in globally may be effecting the world in this era. Image inflation improving day by day with the support of global media would provide for the soverign power an advantage by creating false images with fictitious senarios cheating the human perception (images) instead of the reality. This essay tries to critically put a different wiev on the soverign media tongue presenting all knowledge to the communities in the framework an amusement understanding by using it as an upper ideology and also on the expression including imaginary words creating via this soverign tongue. Achieving this objective“Invasion Iraq 2003 or The USA Iraqi War”has been selected as a sample occasion. In this survey media instruments (tv speeches, radio speeches, reportages and media statements) produced by the high level officials (departments) and the US government with a close cooperation of the political and media professionals have been studied with the technique of“discourse analysis”. Consequently, with a cooperative mass media work and fictitious knowledge, documents, images produced and changed the actuality by the professionals which will be inevitably considered as a sample in the future, the attention of the US people and also the world public opinion has shifted from the 9/11 terrorist attacks and the offender of those attacks Osama bin Ladin to Iraq and Saddam Huseyin. In this way maybe for the first time in human history, actually surreal reasons produced for a war scenario and presented to the world public opinion have been perceived and accepted as valid even there has been a broad opposation. While all those false initiatives were performing, by the mediation of soverign media tongue“fictitious media reality”produced by the political and media professionals which keeping the humans ignorant and also giving them a sense of insecurity and unease in daily life presented to the community has caused for creation a“inaccurate consciousness climate”.