Erzurum ili örneğinde ilkokul öğrencilerinin sosyal medya farkındalığı üzerine bir inceleme
A study on the social media awareness of primary school students in the sample of erzurum
- Tez No: 366983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA TELLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar teknolojisi, internet, sosyal medya, eğitim, farkındalık, Computer Technology, Internet, Social Media, Education, Awareness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yeni iletişim teknolojileri, insan yaşamını birçok yönü ile dönüştürmüştür. İçinde bulunduğumuz küreselleşme çağında toplumlar ve uluslar sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarda birbirine yakınsamıştır. Etkileşimin anında ve çok hızlı olmasını sağlayan teknolojiler aynı zamanda her türden verinin aktarımı ve dağıtımını da ağlararasılaştırmıştır. Bilgisayar teknolojileri ve internet sayesinde dünyanın her köşesinden insanlar etkileşime girmekte; birbirleri ile çok farklı verileri kolaylıkla paylaşmaktadırlar. İş yaşamı ve gündelik yaşamda meydana gelen dönüşümlerin yanı sıra eğitim süreçleri de farklılaşmakta ve yeni teknoloji esaslı boyut kazanmaktadır. Esnekleşen eğitim metotlarının yanı sıra sunulan içerik de çeşitlenmekte ve insan yaşamına uyumlu hale gelmektedir. Bu tez çalışması kapsamında insan yaşamının bir parçası haline gelen internet ve sosyal medya farkındalığı üzerine bir araştırma dizaynı tasarlanmıştır. Çalışmanın amacı henüz ilkokul çağında bireylerin sosyal medya farkındalıklarının ne olduğunu araştırmak ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarını çözümlemektir. Erzurum ili kapsamında yürütülen çalışmada ilkokul öğrencilerinin sosyal medya kullanım ve farkındalıklarının yaş ve ikamet edilen bölgeye/yere göre ne düzeyde farklılaştığı sorusuna yanıt aranmıştır. Yapılan inceleme sonucunda yaş ve ikamet edilen bölge bazında sosyal medya kullanım ve farkındalığının farklı olduğu bilgisine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
New communication technologies changed human life in very different scopes. In the globalization age societies and nations began to face economically, socially and culturally cohesive process to each other. Technologies enabling simultaneous and fast communication and interaction can also allow the transfer and broadcast of every type of data on the internet. People from every part of the world can interact with each other through the new computer technologies and internet and share various kinds of data they have very easily. In addition to the transformations they cause in work and daily life, they can affect and alter educational processes and such processes have turned out to be technology based ones. As well as the increasing flexibility of education methods, contents offered can also be varied and have also become compatible with human life. Within the context of present dissertation, a study was designed on the determination of the awareness level of internet and social media, which are now accepted to be an indispensable part of human life. Objective of the present study is to investigate the level of social media awareness primary school students bear and analyse their habits of social media use. In the scope of the study carried out in the city of Erzurum, levels of social media use and awareness of primary school students were investigated according to age and neighbourhoods/places students live. It was found as the result of the study that use and awareness of social media differed according to student age and their living areas.