Labvıew tabanlı bir elektronik deney seti geliştirilmesi
Developing a labview based electronic experiment tool
  1. Tez No: 367441
  2. Yazar: İSMAİL ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TENRUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: LabVIEW, Deney Seti, Veri Toplama, PIC16F877, RS232, Eğitim, LabVIEW, Experiment Tool, Data Acquisition, PIC16F877, RS232, Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
LabVIEW, endüstriyel veri toplama uygulamalarında kullanılan, verilerin değerlendirilmesi ve sunumunda kullanıcılarına oldukça esnek seçenekler sunan, grafik olarak programlanabilen bir program geliştirme platformudur. Bu çalışmada LabVIEW programının bu avantajlarından eğitim alanında faydalanılması amaçlanmıştır. Geliştirilen veri toplama kartından alınan veriler LabVIEW aracılığı ile bilgisayarda anında değerlendirilebilmekte, grafikler oluşturulabilmektedir. Tasarlanan sistemin gerçekleştirilmesi için öncelikle bir veri toplama kartı geliştirilmiştir. Geliştirilen veri toplama kartı PIC16F877A mikrodenetleyicisi ve işlemsel yükselteçli sinyal düzenleme devrelerinden oluşmaktadır. Mikrodenetleticinin 8 adet analog giriş ucundan alınan ölçümler RS232 standardında sıralı olarak bilgisayara gönderilmektedir. Bilgisayar üzerindeki LabVIEW yazılımında mikrodenetleyiciden gelen veriler sayısal ve grafik olarak gösterilmektedir. Geliştirilen sistem ile yapılan ölçümler sonucunda sistemin basit elektronik deneylerde eğitim amaçlı kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
LabVIEW is a software development platform which can be programmed with a graphical interface. LabVIEW is used in applications requiring data acquisition and it offers quite flexible choices to its users at data evaluation and presentation. In this study, it is aimed to use the advantages of LabVIEW program in educational area. Data taken from the developed data acquisition hardware can be evaluated instantly on the computer, and graphs can be created via LabVIEW. Firstly, a data acquisition hardware has been developed in order to realize the system. The developed data acquisition hardware consists of PIC16F877A microprocessor and signal conditioning circuit with operational amplifiers. The measurement values taken from the microprocessor's 8 analogue inputs have been sent to computer sequentially in RS232 standard. The data received from microprocessor is monitored digitally and graphically at LabVIEW software on the computer. In conclusion from the performed measurements realized with the developed system, we have seen that the system can be used at basic electronics experiments for educational purposes.