Mardin ili kavunlarında (Cucumis melo L.) kök ve kök boğazı çürüklüğüne neden olan toprak kaynaklı funguslar ile yaygınlıklarının belirlenmesi
Determination of soil-borne fungi caused by rot root and crown in melons (Cucumis melo L.) grown in Mardi̇n province
  1. Tez No: 367472
  2. Yazar: FIRAT İSKENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, kök çürüklüğü, Fusarium oxysporum f sp. melonis, Melon (Cucumis melo L, rot root, Fusarium oxysporum f sp. melonis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, kavun yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Mardin İli, Midyat, Ömerli ve Dargeçit ilçelerindeki kavunlarda kök ve kök boğazı çürüklüğüne neden olan toprak kaynaklı funguslar ve bunların yaygınlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. 2013 yılında yapılan survey çalışmalarında Mardin İli Midyat, Ömerli ve Dargeçit ilçelerinde hastalık oranları sırasıyla, %77,8 %72,2 ve %72,05 olarak saptanmıştır. Hastalığın yaygınlık oranı, araştırma alanlarına göre farklılık göstermemiş, kavun yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bu ilçelerde hastalığın ortalama yaygınlığı % 100, olarak belirlenmiştir. Hastalıklı bitki örneklerinden yapılan izolasyonlarda yoğun olarak Fusarium spp. izole edilmiştir. Elde edilen izolatlardan iki tanesinin Fusarium oxysporum f.sp. melonis'e ait oldukları belirlenerek, patojenisite testleri yapılmıştır. Patojenisite testleri sonucunda izolatların %73.3 ve %40 oranlarında hastalık şiddetine neden oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence and the incidence of soil borne fungi causing root rot in melon roots were investigated, in Mardin province and in the districts of Midyat, Ömerli and Dargeçit. The infection rate of Mardin province and the districts of Midyat, Ömerli and Dargeçit were determined as %77.8, %72.2 and %72.05 respectively, based on surveys carried out in 2013. The isolations performed with the infected samples always resulted Fusarium spp. infect among the isolates, two were determined as Fusarium oxysporum f.sp.melonis. The pathogenicity test were performed for both isolates. The results showed that the isolates exhibited %73.3 and %40 disease severity.