Kükürtlü ve kükürtsüz koşullar altında artan oranlarda azot uygulamalarının tir buğdayı'nda (Triticum aestivum L. var. leucospermum (Körn.) Farw.) verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
The effect of increasing rates of nitrogen under the conditions with sulphur and without sulphur on tir wheat (Triticum aestivum L. var. leucospermum (Körn.) Farw.) yield and yield components
  1. Tez No: 367491
  2. Yazar: MUSTAFA BEŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM TOĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Azot, Kükürt, Verim, Verim öğeleri, Wheat, nitrogen, sulphur, yield, yield components
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada kükürtlü (10 kg/da) ve kükürtsüz (0 kg/da) koşullar altında artan oranlarda uygulanan azotun (0, 3, 6 ve 9 kg/da ekimle birlikte, kontrol hariç her birine 7 kg/da üst gübre ve toplamda 0, 10, 13 ve 16 kg/da N) Tir buğdayında verim ve verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak, 2010-11 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada azot ve kükürt dozlarının, bitki boyu, başak boyu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, kardeş sayısı, metrekarede başak sayısı, biyolojik verim, birim alandaki tane verimi, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tanede protein oranı üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kükürt ve azot dozlarının verim ve verim öğelerinde önemli artışlar sağladığı belirlenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi 184.43 kg/da ile kükürtlü koşullarda 13 kg/da azot uygulamasından elde edilirken, en düşük birim alan tane verimi 113.16 kg/da ile kontrol parsellinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, nitrogen applied in increasing rates of (0, 3, 6 and 9 kg N/da with sowing and 7 kg N/da top fertilizer with tillering season except control plots in total 0, 10, 13 and 16 kg/da N) under the condition with sulphur (10 kg/da) and without sulphur on yield and yield components of Tir wheat was investigated. Experiment was laid out in Splite Plots Design in Randomized Blocks with three replicates at the fields of Yuzuncu Yil University Agricultural Faculty in 2010-11 growing season. In the study, it wase investigated the effect of nitrogen and sulphur levels on the effects plant height, spike lenght, number of spikelet, seeds per spike, number of tiller, number of spike per meter square, 1000 seed weight, biological yield, seed yield per unit, harvest index, hectoliter weight and protein ratio in seeds. The results of the study indicated that nitrogen and sulphur applications increased significantly the seed yield and yield components. While the highest seed yield (184.43 kg/da) was obtained from 10 kg/da sulphur + 13 kg/da nitrogen application, the lowest seed yield (113.16 kg/da) was obtained from control plots.