Bazı nar (Punica granatum L.) genotiplerine ait meyvelerin organik asit, c vitamini ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi
Determination of organic acid, vitamin c and nutrients contents of some pomegranate (Punica granatum L.) genotypes
- Tez No: 367490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜTTALİP GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nar, Besin element, Organik asitler, C Vitamini, Pomegranate, Nutrients, Organic acids, Vitamin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada; Mardin bölgesinde yetiştirilen bazı nar genotiplerine ait (47 MAR 01, 47 MAR 02, 47 MAR 03, 47 MAR 04, 47 MAR 05, 47 MAR 06, 47 MAR 07, 47 MAR 08, 47 MAR 09, 47 MAR 10, 47 MAR 11, 47 MAR 12, 47 MAR 13, 47 MAR 14, 47 MAR 15, 47 MAR 16, 47 MAR 17, 47 MAR 18, 47 MAR 19, 47 MAR 20, 47 MAR 21) meyvelerin, C vitamini içerikleri, meyve suyundaki organik asitleri, makro ve mikro besin element içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nar genotiplerine ait meyve sularının fosfor içerikleri 329.123 -943.684 ppm, potasyum içerikleri 93.375-985.600 ppm, kalsiyum içerikleri 63.477-142.703 ppm arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırmada demir içerikleri 1.337-41.741 ppm, mangan içerikleri 0.281-3.346 ppm, çinko içerikleri 0.050 -0.223 ppm, bakır içerikleri 0.253-2.388 ppm ve magnezyum içerikleri 38.672-92.948 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. Nar genotiplerine ait meyve sularının okzalik asit içeriği 0.017-0.473 g/l, malik asit içeriği 1.008-2.718 g/l, sitrik asit içeriği 0.661-6.408 g/l, süksinik asit içeriği 0.059-0.396 g/l, fumarik asit içeriği 0.044-0.882 g/l ve tartarik asit içeriği 0.029-0.094 g/l arasında değiştiği belirlenmiştir. Nar meyvelerinin mineral ve organik asitlerce zengin olması meyve işleme endüstrisi için önemli bir kaynak olmasını sağlamaktadır. Genotiplerin verim düzeylerinin, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin uygunluğu nedeniyle standart çeşit haline getirilmesi ilerisi için ümit vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine of organic acid, vitamin C macro and micro nutrients contents of some pomegranate genotypes (47 MAR 01, 47 MAR 02, 47 MAR 03, 47 MAR 04, 47 MAR 05, 47 MAR 06, 47 MAR 07, 47 MAR 08, 47 MAR 09, 47 MAR 10, 47 MAR 11, 47 MAR 12, 47 MAR 13, 47 MAR 14, 47 MAR 15, 47 MAR 16, 47 MAR 17, 47 MAR 18, 47 MAR 19, 47 MAR 20, 47 MAR 21) are grown in Mardin. In the study, the juices of studied pomegranate genotypes, phosphorus content ranged between 943.684-329.123 ppm; potassium content ranged between 985.600-93.375 ppm; calcium content ranged between 142.703-63.477 ppm. It was determined that iron content ranged between 41.741-1.337 ppm; manganese content ranged between 3.346-0.281 ppm; zinc content ranged between 0.223-0.050 ppm; copper content ranged between 0.253-2.388 ppm; and magnesium content ranged 92.948-38.672 ppm. Oxalic acid content of pomegranate genotypes? juices ranged between 0.473-0.017 g/l; malic acid content ranged between 2.718-1.008 g/l; citric acid content ranged between 6.408-0.661 g/l; succinic acid content ranged between 0.396-0.059 g/l; fumaric acid content ranged between 0.882-0.044 g/l; and tartaric acid content ranged between 0.094-0.029 g/l. Being rich for minerals and organic acids makes pomegranate an important source in fruit processing industry. Due to yield levels, physical and chemical properties of the genotypes it is important to compile them as standard cultivars.