Yaşam süreçlerine entropi optimizasyon yöntemlerinin uygulamaları
Generalized entropy optimization methods on lifetime data
  1. Tez No: 367774
  2. Yazar: SEVDA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALADDİN ŞAMİLOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: survival function, censored observation, supplementary probability, MinMaxEnt, MaxMaxEnt, MinMinxEnt, MaxMinxEnt distributions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Teorisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde sağkalım verileri üzerine MinMaxEnt, MaxMaxEnt ve MinMinxEnt, MaxMinxEnt (GEOY) analizleri geliştirilmiştir. Ayrıca, bu analizler farklı anlamlarda birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Böylece, ele alınmış yöntemlerin her birinin diğerine nazaran, belli anlamda avantaj sağlanmasına rağmen başka bir anlamda diğer yöntemin, bu yöntem üzerinde avantaj sağladığı gözlenmiştir. Geliştirilerin yöntemlerin performansı Ki-Kare, RMSE, Shannon entropi ölçümü ve Kullback-Leibler ölçümü kriterleri yardımıyla belirlenmiştir. Elde edilen (MaxMaxEnt)4, (MinMaxEnt)4, (MinMinxEnt)4 ve (MaxMinxEnt)4 dağılımlarına uygun olarak olasılık yoğunluk fonksiyonu f(t), birikimli dağılım fonksiyonu F(t), sağkalım fonksiyonu S(t) ve risk (hazard) fonksiyonu h(t) tahmin edilmiştir. Sonuçlar MATLAB 7.10.0 (R2010a) programı kullanılarak elde edilmiştir. Bu sonuçlar GEOY'nin sağkalım veri analizinde başarılı bir şekilde uygulanabilirliğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler : sağkalım fonksiyonu, sansürlü gözlem, tamamlayıcı olasılık, MinMaxEnt, MaxMaxEnt, MinMinxEnt, MaxMinxEnt dağılımları
Özet (Çeviri)
In this thesis we have developed MinMaxEnt, MaxMaxEnt and MinMinxEnt, MaxMinxEnt (GEOM) analysis on survival data. Moreover, mentioned methods are compared with each other in the difference senses. It is observed that each of considered methods possessing an advantage over the other method in the given sense may be give up one's place to the same method in the another sense. The performances of improved methods are established by Chi – Square criteria, Root Mean Square Error (RMSE) criteria, Shannon entropy measure and Kullback-Leibler measure. According to obtained distributions (MaxMaxEnt)4, (MinMaxEnt)4,〖 (MinMinxEnt)4 and (MaxMinxEnt)4 estimator of Probability Density Function f(t), Cumulative Distribution Function F(t), Survival Function S(t) and Hazard Function h(t) are evaluated. The results are acquired by using statistical software MATLAB 7.10.0 (R2010a). The obtained results show that survival data analysis by GEOM acquires a new significance.