1918 yılı Türk basınında Bulgaristan'ın savaş politikasıyla ilgili değerlendirmeler
The rewiew of Bulgari̇a's war strategies in Turkish media of 1918
- Tez No: 367804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Basını, Birinci Dünya Savaşı, Bulgaristan, İttifak Devletleri, Turkish media, World War I, Bulgaria, Central Powers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bulgaristan Balkan Savaşları'nın ardından yaşadığı hayal kırıklığının etkisinden uzun süre kurtulamamıştır. Tam da bu sırada başlayan I.Dünya Savaşı Bulgaristan tarafından hayallerine ulaşabilmek için yeni ve büyük bir fırsat olarak görülmüştür. Bu yolda tarafını iyi seçmesi ve hesaplarını çok dikkatle yapması gerektiğini düşünen Bulgaristan, savaştan ancak bu şekilde bir avantaj sağlayabileceğine inanmaktadır. Bütün bu ince hesapları yapan Bulgaristan, savaşın seyrini bir süre takip edip, birtakım antlaşmalarla avantaj elde ettikten sonra İttifak Grubu'nda savaşa dâhil olmuştur. Bulgaristan 1915 yılında savaşa girince Kral Ferdinand'ın hayallerinin çok ötesinde bir tablo ile karşılaşmış, müttefiklerinin yardımlarına rağmen gerek ekonomik sıkıntılar, gerek Rus İhtilâli'nin getirdiği birtakım fikirlerden ordusunu koruyamaması sebebiyle, ağır politik çalkantılar içerisinde kalmıştır. Savaşın soğuk yüzünün iyice hissedilmeye başlandığı 1918 yılının Eylül ayında da omuzlarına yüklenen yükü daha fazla taşıyamayacağını düşünerek İtilaf Grubu ile tek başına barış görüşmelerine başlamıştır. Bu haberler Türk kamuoyunda duyulunca şok etkisi yaratmıştır. Türk kamuoyu, Almanya ile kara bağlantısının sağlanması uğruna birçok taviz vererek kader birlikteliği yaptığı bir devletin, aceleci davranarak müttefiklerini yarı yolda bırakmasına bir türlü anlam verememiştir. Bundan dolayı Türk basını Bulgaristan'ı ihanet ile suçlayıp, hezimetin sorumlusu olarak görmüştür. Bulgaristan ise, suçlamaların odağında bir ülke olarak şartları çok ağır olan ve acısını uzun yıllar hissedeceği bir barış antlaşması ile Birinci Dünya Savaşı defterini kapatmıştır. Bu çalışmamızda Bulgaristan'ın I. Dünya Savaşı'nın son yılında izlemiş olduğu savaş politikaları, dönemin önemli gazetelerinde çıkan haber ve makaleler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
For a considerable length of time, Bulgaria cannot get over its disappointment just after Balkan Wars. Thus, World War I, starting just then is seen by Bulgaria as a new and big opportunity to realise its dreams. With the idea in mind that it should choose the right side and make its calculations well, Bulgaria believes to gain advantage in war this way. Making all these calculations, Bulgaria joins in Central Powers after observing the progress of the war and in the meantime, gaining advantage through some alliances. When Bulgaria goes to war in 1915, in no way can it meet the expectations of King Ferdinand. Despite the help of its alliances, it faces political crisis due to financial problems and the Russian Revolution affecting the army adversely. And in September 1918, when war is in its last and worst phase, Bulgaria not capable of bearing the burden any more, starts negotiations with Entente Powers on its own, letting down its alliance by getting ahead of itself. Stunned by the news, The Turkish public cannot make sense of such behaviour of the nation with which it casts its lot and makes congessions to create a channel with Germany. Therefore, the Turkish media accuses Bulgaria of betrayal and holds it responsible for the rout. Being at the center of allegations, Bulgaria, on the other hand, rounds out the war, signing a treaty of harsh conditions. In this study, the strategies of Bulgaria in the last years of World War I, are reviewed in the light of the news and articles in the outstanding papers of the time.