Arap gramerinde hal
In Arabic grammer hal
  1. Tez No: 367803
  2. Yazar: CELAL ÖRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ªâmil, fiil, śaħibu'l-ħal, zilħal, maħzuf, müştaķ, câmid, nekre, maªrife, ªâmil, fiil, śaħibu'l-ħal, zilħal, maħzuf, müştaķ, câmid, nekre, maªrife
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Arap Gramerinde ħâl, mansubat grubu içinde mütâlâa edilir. Cümlenin temel unsurları tamamlandıktan sonra geldiği için ħâle fađle denilmiştir. Bununla beraber bazı cümlelerde ħâl, cümlenin temel bir unsuru gibi görev yapabilmektedir. Arapça'da bir cümlenin tam olarak anlaşılması için ħâl kelimesinin bilinmesi önem arzetmektedir. Çünkü ħâl bir çok yönden ĥaber ve sıfata benzemektedir. Bunlarla karıştırmamak için cümlede ħâlin tespiti son derece önemlidir. Ħal çoğunlukla müştaķ ve nekre kelimelerden gelirken az da olsa bazı şartlarla câmid ve marife kelimelerden gelebilmektedir. Yine ħâl müfred bir kelime şeklinde gelebildiği gibi cümle şeklinde de gelebilmektedir. Müfred kelimeden maksat cümle olmamasıdır, yani burada tesniye ve cemî de müfred kabul edilmektedir. Arapça cümle çeşitlerinden biri de ħâl cümlesidir. Cümlenin anlamını doğru tespit etmek için ħâl cümlesinin de bilinmesi son derece önemlidir. Bir kelimenin ħâl olup olmadığını anlamak için öncelikle ħâlin âmilini ve zilħâli tespit etmek gerekir. Cümlede zilħâl mübtedâ, ĥaber, fâªil, nâib-i fâªil gibi cümlenin temel unsurlarından olabildiği gibi; cümlenin yan unsurları olarak bilinen mefªûlu bih, mefªûlu mutlaķ, mefªûlu maªah, mefªûlu fih ve muzâfun ileyh gibi kelimeler de zilħâl olabilmektedir. Ancak muzâfun ileyhin zilħâl olması için bazı şartlara bağlıdır. Aynı şekilde ħâlin âmilini de iyi tespit etmek gerekir. Ħalin âmili fiil, şibh-i fiil ve mâªna-i fiil olarak gelebilmektedir. Diğer taraftan ħâl ile zilħâlin taķdim ve te'ĥiri olabildiği gibi ħâl ve zilħâlin ħazfi de olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Hal in Arabic grammar, group is in mensubat opinons proffered. After completion of the basic elements of the sentence where the fadla were called to hal. However, in some sentences hal can serve as an essential element of the sentence. For a complete understanding of the sentence in Arabic, hal is important to know the word. Because, hal in many ways is similar to haber and adjectives. Not to be confused with them hal is extremely important in the determination of sentence. Hal, mostly in the derived and Nekra of words, while at least Although in some circumstances may come from the word camid and marife. Hal again, as it can come in the form of a single word, may come in the form of sentences. Single word meaning, sentence is not. So here are considered singular and plural binary. Hal is one of the kinds of sentences in Arabic sentences. Fort he right to determine Meaning of the phrase hal also known sentences is extremely important. For understand whether there is a word hal, hal first need to identify the amilini and zilhali. In the zilhal mübteda, haber, fail, naib-i-i fail a core element of the sentence as is possible, side known as elements of sentences mefulün bih, mefulu mutlak, mefulu maa, mefulün fih, and muzafun ileyh words as as well can be zilhal . But muzafun ileyh There are some conditions to be zilhal. Likewiseneed well to identify the amilini of Hal . Hal of amili verb, as şibh-i fiil can come and mana-i fiil. on the other hand Presentations and may zilhal with hal te'hiri hal and as can be zilhal the hazfi.