Tefsîrin oluşumunda Ulûmü'l-Kur'ân'ın yeri Medârikü't-Tenzîl ve Safvetü't-Tefâsîr örneği
The place of Ulumu'l-Kur'an (The quranic sciences) in the development tafsir: In the example of Medari̇ku't-Tenzi̇l and Safwatü't-Tafsi̇r
  1. Tez No: 367809
  2. Yazar: YAHYA SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ulûmü'l-Kur'ân, Tefsir, Nesefî, Sâbûnî
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
“Tefsirin Oluşumunda Ulûmü'l-Kur'ân'ın Yeri -Medârikü't-Tenzîl ve Safvetü't-Tefâsîr Örneği-”başlıklı çalışmamız; giriş, iki bölüm, değerlendirme ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmamızla ilgili genel bilgi verildikten sonra ulûmü'l-Kur'ân'ın ortaya çıkışı, gelişimi ve Kur'ân tefsirine etkisi incelenmiş, tarihçesi ve bu alanda yazılan eserler hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde hicrî yedinci asırda yaşamış olan Ebü'l-Berekât en-Nesefî'nin Medârikü't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl adlı eseriyle çağdaş müfessirlerden Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin Safvetü't-Tefâsîr isimli eseri kısaca tanıtılarak müelliflerinin hayatları, yaşadıkları bölgeler, ilmî kişilikleri, fikrî yapıları, hocaları, talebeleri ve diğer eserleri hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise çalışmamıza konu olan bu iki eserde ulûmü'l-Kur'ân kapsamına giren hususların ne ölçüde kullanıldığı örnekler üzerinden incelenmiş ve iki tefsir arasında karşılaştırma yapılarak aralarındaki benzer ve farklı yönlere dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise daha önce örnekler bağlamında yapılan karşılaştırmalar ana hatlarıyla ele alınarak bunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis includes an introduction, two chapter and a conclusion part. In the introduction, after provided some information about the thesis, the beginning of The Quranic Studies and its improvements are examined. Furthermore the history of Quranic Studies and the books are written about it are shortly mentioned. In the first chapter, Madariq'ut Tanzil ve Hakaiku't Ta'vil written by Abu'l Baraqat en-Nesefi who lived in 7th century of the hegira and Safvatu't Tafsir written by contemporary scholar Mohammad Ali es- Sabuni are briefly introduced. In addition, some information about writers of these books is given such as writers' life stories, scientific personalities, structures of thought, their masters and students, places they lived, and their other books. In the second part, we examine how are used the topics related with ulûmu'l-Kur'ân in these two books in question with examples. After we have make comparisons between the two books, similarities y differences between them have been explained. In the conclusion part, we have substantially evaluated the comparisons which made previously in the context of examples Keys: Tafsir, The Quranic Sciences (Ulumu'l-Kur'an), Nesefi, Sabuni.