Din görevlilerinin din anlayışlarındaki değişmelerin sosyolojik incelenmesi (Ankara / Keçiören örneği)
The sociological analysis of the changes of imams' religious perceptions (The example of Keçi̇oren/Ankara)
- Tez No: 367810
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Görevlileri, Değişme, Modernleşme, Yeni Dini Anlayışlar, Imams, Socials Changes, Modernism, New Religious Ideas
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızın amacı, değişen ve modernleşen Türkiye toplumunda, modernleşmenin doğal sonucu olarak, ortaya çıkan yeni dini anlayışların Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan din görevlilerindeki yansımalarını ortaya koymaktadır. Bunun için, çalışmanın örneklemini oluşturan Ankara ili Keçiören ilçesinde görev yapan din görevlilerine bir anket çalışması yapılmıştır. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde çalışmanın başlangıcında oluşturulan hipotezleri destekler nitelikte veriler elde edilmiştir. Bunun sonucunda; din görevlileri şehir merkezinde geçirdikleri görev süresi fazlalaştıkça yeni dini anlayışları kırsal kesimde görev yapanlara göre daha kolay benimsemişlerdir. Aynı zamanda din görevlilerinden görev süresi fazla olanların yeni anlayışlara bakışları daha muhafazakâr olmaktadır. Yine bu farklılaşma eğitim seviyelerini geliştirdikçe din görevlilerinde daha da belirginleştiği gözlemlenmektedir. Yaş ilerledikçe din görevlilerinin kapalı dini anlayışları modern toplumun getirdiği yeniliklerin de katkısıyla değişime uğrayabilmektedir. Verilerin tamamını değerlendirdiğimizde örneklemimizin çoğunluğu modern toplumun getirdiklerine, dini hassasiyetlerin el verdiği ölçüde uyum sağladığını söyleyebiliriz. Din görevlilerinin topluma uyum sağlaması onların toplumu yönlendirmesi bakımından da önem arz etmektedir. İslam tarihi boyunca camiler insanların toplanma, danışma ve karar alma yerleri olduğundan, günümüzde camilerin temsilcileri olan din görevlileri, kanaatimizce, hem modern toplumun getirdiği yeniliklere adapte olmuştur hem de toplumun yönlendirici unsurları olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims at evaluating the impacts of changing and modernizing Turkish society because of the natural consequences of modernism on imams, who work at the Presidency of Religious Affairs of Turkey. To realize this research, the survey, whichconsists of 66 questions, was conducton Imams, who work at Kecioren, Ankara, which is the case study of this research. The data which has been gathered from this survey wasanalyzed in the SPSS program. The results of the survey clearly confirmed the hypothesis which was formulated at the beginning of this study. As a result, the more Imams live in urban centers, the more they adopt new religious ideas as opposed to the Imams who live in rural places. At the same time, the Imams who have worked for a longer period of time are more conservative for new religious ideas. Imam's education level is also another factor which determines their changing standing for new religious ideas. When imams get old, their conservative religious thoughts can also be changed due to modernism. After evaluating all the data, I argue that imams who live in urban centers more easily adapt to new religious ideas because of modernism unless they don't pose any threat to religious orthodoxy. The fact that Imams comply with society's needs is very important in the sense of leading society. I have finally argued that the Imams who live in urban centers do not only comply with modern society's needs but they also lead society.