Vergi kaçakçılığı suçlarından defter, kayıt ve belgelerin gizlenmesi veya ibraz edilmemesi
As a tax evasion crime, crime of concealing or failure to submit of books, records and documents
  1. Tez No: 367826
  2. Yazar: MUSTAFA UYANIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Kaçakçılığı Suçu, Defter, Kayıt ve Belgelerin Gizlenmesi, Susma Hakkı, Defter Tutma ve İbraz Ödevi, Vergi İncelemesi, Vergi Usul Kanunu m. 359, Tax Evasion Crime, Concealing of Books, The Right of Silence, Records and Documents, Bookkeeping and Paper Submission, Tax Audit, Article 359 of Turkish Tax Procedure Code
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Devletlerin, kamu hizmetlerinin finansmanı sağlaması için en önemli gelir kaynağı vergilerdir. Devletler, egemenlik yetkilerine dayanarak koydukları vergilerin, zamanında ve eksiksiz ödenmesini sağlamak için vergi ile ilgili düzenlemelere uyulmaması durumunda uygulanacak yaptırımlar da koymaktadırlar. Bu yaptırımların bir kısmı mali ceza bir kısmı da hapis cezası niteliğindedir. Türk hukukunda vergi kanunlarına aykırı davranışları cezalandırmak için bu iki tür yaptırıma da yer verilmiştir. Vergi kanunlarına aykırı fiiller ve bu fiiller için uygulanacak yaptırımlar sistematik olarak Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenmiştir. Defter, kayıt ve belgelerin gizlenmesi veya ibraz edilmemesi suçu, bir vergi kaçakçılığı suçu olarak düzenlenmiş ve hapis cezası öngörülmüştür. Bu suç, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde düzenlenmiştir. Vergi incelemesinin amacı, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır. Vergilendirme, ilke olarak beyan sistemine dayalı olduğundan, vergi incelemelerinin etkin olması, sistemin işlemesi açısından çok önemlidir. Vergi incelemesi mükellefin defterleri, kayıtları ve belgeleri üzerinde yapılmaktadır. Bu nedenle, mükelleflerin kullandıkları defter, belge ve kayıtlar önem arz etmektedir. Bu suç, doktrinde susma hakkı kapsamında tartışılmaktadır. Susma hakkı temel hak ve hürriyetlerden bir tanesi ve adil yargılanma hakkının önemli bir parçasıdır.
Özet (Çeviri)
Tax yield is the most important source of revenue covering goverment expenditures. Goverments take measures to avoid violance of law to ensure timely and correct payment of taxes. These measures include fiscal penalties and imprisonment. Both of these sanctions are embedded Turkish Taxation System and applicable. Acts againts tax laws and corresponding sanctions are systematically legislated in the scope of Tax Procedure Law. Crime of concealing or failure to submit of books, records and documents is a tax evasion which are connected to imprisonment. This crime is regulated in the context of article 359 Turkish Tax Procedure Code. The aims of tax audit are checking up the accuracy of the tax that must be paid, fixing and supplying them. Taxation, because of principle basing on declaration system, being effective of tax audit is very important for the operation of the system. The tax audit are maintained on taxpayer's books, records and documentation. For this reason, taxpayer's books, records and documentation very important. This tax evasion crime has been argued within the right to silence in doctrine. The right to silence is one of fundamental rights and freedoms and important part of the right to a fair trial.