Gürün'de konut mimarisi
Gürün residential architecture
- Tez No: 367825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Gürün, Konut, Sofa, Gurun, Hause, Sofa
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma Gürün İlçe merkezi sınırlarında olan tarihi konutlardan oluşmaktadır. Güründe yer alan sivil mimari yapıları üzerine kapsamlı bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu çalışmada Gürün ilçesinde bulunan tarihi konutlar, tarihçeleri, bugünkü durumları, plan özellikleri ve tezyinatları açısından bir bütünlük içerisinde incelenmiştir. Tez: giriş, Gürünün coğrafi konumu ve tarihi, katalog, yapı listeleri, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. 24 konut değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Giriş bölümünde konunu amacı, yöntemi, sınırlandırması, araştırma metodu, konuyla ilgili kaynakların belirtilmesi ele alınmıştır. Giriş bölümünden sonra gelen Gürün'ün coğrafi konumu ve tarihçesi adlı bölümde ilçenin coğrafi özellikleri ve M.Ö. 2000'lerden itibaren Gürün tarihi anlatılmıştır. Yapı kataloglarının olduğu bölümde; tescilli ve tescilsiz yapılar dıştan ve içten ayrıntılı bir şekilde, çevreyle olan bağlantıları da göz önüne alınarak anlatılmıştır. Tescilsiz olan yapılara konut sahiplerinin isimleri verilmiştir. Tanıtımlarda yapı saat yönünde bir düzen takip edilerek ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Yapı listelerinin bulunduğu bölümde; yapılar avlu özelliklerine, cephe düzenlemelerine, kat sayılarına ve süslemelerine, plan özelliklerine göre gruplandırılmıştır. Bu bölümde amaç listelere bakarak ilçedeki yapıların genel özellikleri hakkında fikir sahibi olabilmektir. Fotoğraf ve çizimlerin olduğu bölümde, yapı tanıtımları görsel malzemelerle daha anlaşılır hale getirilmiştir. Son bölüm olan değerlendirme ve sonuç bölümündeyse; yapılar özelliklerine göre değerlendirilmiş ve sosyo-ekonomik özelliklerin konut mimarisine yansıması dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of the historical dwellings with in the borders of the town center of Gürün. An extensive study have not been done on the civil architecture structures in Gürün before. Inthisstudy, the historical dwelling sare examined in terms of their history, current conditions, decorations and the features of their plans as a whole. This study comprisesintro duction, geographical positionand history of Gürün, catalogue, list of constructions, evaluation and conclusion. 24 dwellings have been evaluated. In the Introduction part; the purpose, limitation and method of the subject and the sources about the subject have been discussed. Inthenextpart, the Geographical Position and History of Gürün, the geographical features and history of Gürün since BC 2000's have been represented. In the Catalogue; the interior and exterior of registered and non-regisitered buildings are described in detailby considering their relations with their surroundings. Non-registered buildings have been named after their owners. While identifying them, the constructions are described clockwise in detail. In the part of the List of Buildings, the are group edaccordingto the features of their courtyards, the arrangement of their façades, the number of floors, their decoration and the features of their plans. The purpose of this part is to be able to have an opinion about the general features of the buildins in the city byusing the lists. In the part with the Photographs and Drawings, the idea is to make the identification of the buildings more understand able byusingvisualaids. In the last part, theEvaluation and Conclusion, the buildings have been evaluated in terms of their features and there flection of socio-economic conditions on domestic architecture has been stated.