Yüksel Aksu sinemasında hikaye anlatımı
Story telling i̇n Yüksel Aksu's cinema
  1. Tez No: 367857
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR ÖZBEKREM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSEL AYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Epik, Ortaoyunu, Anlatı, Aksu, Cinema, Epic, Ortaoyunu, Narration, Aksu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türk Sineması, genel olarak Aristotelesçi Tiyatro / Dramatik Tiyatro anlatısının öğelerinden oluşan bir kalıplaşmaya yaslanmaktadır. Aristoteles'in dramatik anlatısına en bilinçli karşı çıkış ve bu karşı çıkışla birlikte oluşturulan kuram olan Brecht Tiyatrosu / Epik Tiyatro anlatısıdır. Bunun yanında yerelde, bizim Halk Tiyatromuzu ve onun öğelerini buluruz ki bu öğeler Epik Tiyatro anlatısının öğelerine yakın bir izlek sergiler. Tezde, ele aldığımız nokta Türk Sinemasında, Batıda Epik Tiyatro ve yerelde Halk Tiyatromuzun anlatı öğelerinin buluşmasıdır. Bu amaçla, bu tezde, Aristoteles'in Poetikası, Epik Tiyatro ve Geleneksel Türk Tiyatrosu ile ilgili kuramsal bilgi verilmiştir. Sonrasında Yönetmen Yüksel Aksu'nun 'Dondurmam Gaymak' ve 'Entelköy Efeköy'e Karşı' filmleri üzerinden, Yüksel Aksu'nun hikaye anlatısı çözümlenmiş ve bu filmlerin anlatısında, Epik Tiyatro ve Geleneksel Türk Tiyatrosu anlatılarının buluşma noktaları tespit edilmiştir. Bu buluşuma noktalarının anlatıda bir bireşime kavuştuğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish cinema basically lays on the molded form of Aristotelian / Dramatically Theatre narration elements. The most conscious opposition to Aristotle and the theory coincidently composed is Brecht / Epic Theatre narration. Beside this theatre our own conventional public theatre and its related items take place which present very close relation with the elements of Epic Theatre. In this thesis we discussed the western Epic Theatre and native Public Theatre meeting in Turkish cinema. In concordance with the purpose of this study theoretical background has been provided about Poetics of Aristotle, Epic Theatre and Conventional Turkish Theatre. On the basis of the movies“Dondurmam Gaymak”and“Entelköy Efeköy'e Karşı”directed by Yüksel Aksu, story narration of him has been analyzed and the coincidence points of Epic Theatre and Conventional Turkish Theatre has been identified. We concluded that those points have reached to a combination.