Türkiye'de 2003 – 2013 yılları arasında uygulanan özel eğitime ilişkin politikaların analizi
The analysis of special education policies that implement between 2003 – 2013 in Turkey
  1. Tez No: 367980
  2. Yazar: AYTEKİN GÖÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Özel Eğitim Politikaları, Özel Eğitim Politikalarının Analizi, Special Education, Special Education Policies, The Analysis Of Special Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Türkiye'de 1983-2002 yılları arasında uygulanan özel eğitim politikaları ile 2003-2013 yılları arasında uygulanan özel eğitim politikalarının benzeşen ve farklılaşan yönlerinin analiz edilerek uygulanabilirliği ve etkinliğini araştırmaktır. Bu çalışma betimsel bir araştırmadır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Bu araştırmanın nitel örneklemini hükûmet programları, seçim beyannameleri, kalkınma planları, millî eğitim şûraları oluşturmaktadır. Araştırmada toplanan bilgilerin çözümlenmesi betimsel analiz tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel örneklemini ise, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde 2013-2014 eğitim-öğretim yılında faaliyet gösteren Rehberlik Araştırma Merkezinde (RAM) çalışan 19 öğretmen, özel eğitim kurumlarında çalışan 81 öğretmen ile Beşiktaş ilçesi Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) görev yapan 11 uzman öğretmen olmak üzere toplam 111 kişi oluşturmuştur. Bu yüzden katılımcılar tabakalı rastgele örnekleme tekniği ile seçilmiştir. Yasal düzenlemeler özel eğitim alanındaki uygulamaların dayanağı olması ve ilgili dönemdeki hükûmetlerin özel gereksinimli bireylere bakışı açısından önem arz etmektedir. 1983-2013 yılları arasında özel gereksinimli bireyler ile ilgili yasal düzenlemeler incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda bu düzenlemeler arasında farklılıklara rastlanmıştır. Araştırmaya katılan uzman ve öğretmenlerin 2003-2013 yılları arasında uygulanan özel eğitim alanına ilişkin politikalar ile ilgili genelde olumlu; ancak eğitim içeriği ve müfredat ile ilgili olumsuz görüş belirttikleri saptanmıştır. Özel gereksinimli bireyler grubunda yer alan üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi için çağın gereklerine uygun, öğrencilerin bireysel yeteneklerini geliştiren vb. işlevsel politikalar düzenlenmelidir. Sadece özel gereksinimli bireylerin eğitimi konulu gündem maddesi ile bir millî eğitim şûrası yapılmalı, katılımcılar öğrenci, veli veya bakıcılar, özel eğitim alanında uzman akademisyenler ile özel eğitim kurumlarında görev yapan uygulamacılar gibi paydaşlardan seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is applied in Turkey between the years of 1983-2002 special education policies implemented in 2003-2013 with similar special education policies and differing aspects are analyzed to investigate the applicability and effectiveness. This is basically for the purpose of special education policies applied in these two periods will be discussed under the following headings. This research is a descriptive research and done with mixed methods. The sample of this research was qualitative Government Programs, Election Declaration, Development Plans, National Education Council is composed of Analysis of the information collected in the study was performed by descriptive analysis techniques. The quantitative sample, the Special Education and Guidance Services in the General Directorate of the Istanbul province Küçükçekmece county in the 2013-2014 academic year, the operating Counseling and Research Center (RAM) running 19 teachers, special education Institutions working in 81 teachers Besiktas county Science and Arts Center (BİLSEM) serving 111 people, including 11 specialist teachers has created. That's why participants were selected through stratified random sampling technique. Legal arrangements in the field of special education and related applications be the basis of the Government in the period to individuals with special needs is important from the viewpoint of. Between the years of 1983-2013 regulations regarding individuals with special needs have been studied. As a result of the investigation were found to difference between these arrangements. Experts and teachers who participated in the study between the years of 2003-2013 implemented a policy regarding special education related to his field but generally expressed positive opinions and negative opinions regarding educational content and curriculum has been seen stated. Situated in the group of individuals with special needs education of gifted students; accordance with the requirements of the age of the students develop their individual talents operational policies, etc. .. should be organized. Only individuals with special education on the agenda of the National Education Council should be done with. Participants students, parents or carers, academics and experts in the field of special education in private educational institution shall be selected from stakeholders such as practitioners working.