Resimli Dünya dergisinin incelenmesi (İnceleme- tahlili fihrist- seçme metinler) (1924-1926) (1 – 40)
Analysis of the Resimli Dünya magazine(Analysis- index- selected text)(1924-1926) (1 – 40)
- Tez No: 367985
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HÜMEYRA HANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Resimli Dünya, Dergi, Cumhuriyet Dönemi, Resimli Dünya, Magazine, Republic Period
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet'in kuruluşundan kısa bir süre sonra yayın hayatına başlayan, Orhan Seyfi Orhon tarafından 4 Aralık 1924 ile 15 Mart 1926 tarihleri arasında 40 sayı olarak çıkarılan Resimli Dünya dergisi incelenmiştir. Haftalık, fennî, edebî, terbiyevî ve mizâhî“çocuk gazetesi”olarak yayın hayatına başlayan ve devam eden dergi, 21. sayısının ardından bir“halk gazetesi”olarak yayınlanacağını duyurur, böylece resimli bir halk gazetesi hüviyetine bürünerek basın dünyasında yerini alır.“Resimli Dünya Dergisinin İncelenmesi”adlı çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dönemin genel özellikleri, basın yayın faaliyetleri, çocuk edebiyatı, dünyada ve Türkiye'de çocuk dergiciliği, derginin şekil özellikleri, muhtevası ve yazar kadrosundan bahsedilmiş, dergiyle ilgili tablolar verilmiştir. İkinci bölümde yazarlara ve konulara göre fihrist yapılmıştır. Üçüncü bölümde dergide yer alan metinlerden örnekler seçilerek Latin harflerine çevrilmiştir. Çalışmamızın sonunda yer alan ek kısmında ise dergiden dikkat çekici sayfalara, karikatür, resim ve fotoğraflara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Resimli Dünya magazine, sprang up to be published and release 40 volume by Orhan Seyfi Orhon between 4 December 1924 and 15 March 1926 after establishment of the Turkish republic, is analyzed. This magazine that was started to be issued as weekly, scientific, literary, pedagogical and humorous 'child magazine' announced that it was published as 'public newspaper' after 21. volume, so it took a part in the press world as an illustrated public magazine. This study, named“Analysis of the Resimli Dünya Magazine”, consists of three sections. In the first part, general features of the era, press activities, child literary, child magazine in the World and Turkey, form features of the magazine, contents and authors from the magazine are mentioned, tables are given regarding the magazine. In the second part, there is an index by authors and subjects. In the third part, some samples from the magazine are written by Latin alphabet. There are some attractive pages, photos and caricatures from the magazine in the supplement part of the study