Mustafa Kutlu'nun Yokuşa Akan Sular, Beyhude Ömrüm, Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı adlı hikâyelerinde kelime türlerinin incelenmesi
Examination of the part of speech in Yokuşa Akan Sular, Beyhude Ömrüm and Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı stories of Mustafa Kutlu
  1. Tez No: 367984
  2. Yazar: ELİF TELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜMÜŞKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, kelime türleri, içerik analizi, Mustafa Kutlu, Word classes (parts of speech), Content analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Mustafa Kutlu, Türk hikâyeciliğinin yaşayan en önemli isimlerinden biridir. Bu çalışmada; Mustafa Kutlu'nun Yokuşa Akan Sular, Beyhude Ömrüm ve Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı adlı hikâye kitapları kelime türleri açısından ele alınmıştır. Eserlerde geçen bütün kelimeler, türleri açısından incelenmiştir. Elde edilen kelime türleri içerik analizi yönünden incelenmiş, sonuçlar sonuç kısmında değerlendirilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, Mustafa Kutlu' nun kullandığı dil ve üslup hakkında bilgi edinmek amaçlanmıştır. İçerik analizi çözümlemesi, çeşitli alanlarda uygulanılmasına rağmen, Türkçe'nin grameri ile ilgili bu tür çalışmalara pek rastlanmamaktadır. Bu çalışma, boşluğun dolmasında küçük de olsa katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu is one of the most important story writers among the Turkish narrators. This study examined the use of word classes in Yokuşa Akan Sular, Beyhude Ömrüm Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı books of Mustafa Kutlu. All the words used throughout these books were examined in terms of word classes and findings were further discussed in the conclusion. The aim of this study is to examine the language and style used by Mustafa Kutlu. Even though content analysis is used in various fields, such studies regarding Turkish grammar are scarce. This study, aims to contribute this field in Turkish linguistics.