Resmi özel eğitim okullarında görev yapan öğretmenlerinin okul kültürü algıları
The school culture perceptions of teachers that work at official schools of special education
- Tez No: 368162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, kültür, okul, örgüt kültürü, Okul kültürü, özel eğitim, öğretmen, Organization, Culture, School, Organizational Culture, School Culture, Special Training, Teacher
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada resmi özel eğitim okullarında görev yapan sınıf ve branş öğretmenlerinin okul kültürü algılarının ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma 2011–2012 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde bulunan resmi özel eğitim okullarında çalışan 100 sınıf ve branş öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde özel eğitim hizmeti veren devlet okullarında bu alanda yapılmış geniş kapsamlı bir çalışmaya ulaşılamamıştır. Bu alanda yapılan ender araştırmalardan olduğu için araştırmanın önemini artmaktadır. Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada öğretmenlerin okul kültürüne yönelik algılarını belirlemek için Fırat (2007) tarafından geliştirilen Okul Kültürü Ölçeği (OKÖ) kullanılmıştır. Ayrıca demografik değişkenler için de araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu hazırlanmıştır. Araştırmada; t testi, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi analizleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, kurs, özel sektör tecrübesi, okulda gecen süre değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık ortaya konulamamış olmakla beraber yaş, okul türü, branş, mesleki kıdem ve mezuniyet değişkenlerine göre öğretmenlerin okul kültürü algılarının değiştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the school culture perceptions of primary school teachers and branch teachers working at official schools of special education. Current study was conducted among 100 primary school and branch teachers during 2011-2012 school year. Reviewing the related literature in our country researcher couldn't find a comprehensive research at state schools that are giving special training service. The back of literature on this subject adds to the valve of the present study. Scanning pattern is used as it is a method in this research. In order to measure teachers perceptions on school culture, School Culture Invertory (SCI) which was developed by Fırat (2007) was used. Besides a Personal Information Form for demographic factors was used. In order to find out the differences between groups, t Test Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis Tests analysis were used. Results revealed that there was no between school culture perspectives and statistically signifıcant difference sex, marital status, educational level, course, private sector experience, schooling period variables. However it is found out that the school culture perception of teachers differed with respect to age, school type, branch, professional seniority and graduation variables.