Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bürokratik yapısının weberyan bürokrasi kuramı çerçevesinde analizi: Türk Hava Kuvvetleri örneği
Analysis of the bureaucratic structure of Turkish Armed Forces in a Weberian framework: The Case of Turkish Air Forces
- Tez No: 368193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Max Weber, bürokrasi, askeri bürokrasi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Hava Kuvvetleri, Max Weber, bureaucracy, military bureaucracy, Turkish Armed Forces, Turkish Air Forces
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN BÜROKRATİK YAPISININ WEBERYAN BÜROKRASİ KURAMI ÇERÇEVESİNDE ANALİZİ: TÜRK HAVA KUVVETLERİ ÖRNEĞİ HANÇERLİ. Semih Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Aykut ACAR Temmuz, 2014, 114 Sayfa Bu çalışmada Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Türk Hava Kuvvetleri'nin bürokratik yapısı incelenmekte ve Weber'in formüle ettiği bürokrasi teorisi ışığında değerlendirilmektedir. Bu bürokratik yapının Weber'ci çerçevede incelenmesinden önce, başta Weber'in teorileri olmak üzere bürokrasi üzerine üretilen analizler ve kuramlar ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. Çalışmanın ilk kısmında bürokrasiyle ilgili ayrıntılı bir literatür verildikten sonra, Türk Hava Kuvvetleri'nin bağlı olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihi ve hukuki seyri üzerinde durulmuştur. Ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin tarihi seyri ve bürokratik yapılanması üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ilk kısmında çerçevesi çizilen Weberyan bürokrasi teorisi ışığında, bu askeri bürokrasinin hukuki dayanakları, personel yapısı, teşkilatlanması, faaliyetleri ve prosedürleri üzerinde durulmuştur. Bu bilgiler Weberyan bürokrasi çerçevesi içinde, Türk Hava Kuvvetleri yapısal ve işlevsel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışma bir askeri kurumun bürokratik yapısının incelenmesini temel almış olup, askeri bürokrasilerle ilgili literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE BUREAUCRATIC STRUCTURE OF TURKISH ARMED FORCES IN A WEBERIAN FRAMEWORK: THE CASE OF TURKISH AIR FORCES HANÇERLİ, Semih Supervisor: Assist. Yrd. Doç. Dr. Aykut ACAR July, 2014, 114 Pages In this study, the bureaucratical structure of Turkish Air Forces within Turkish Armed Forces is examined and analysed in the light of the theory of bureaucracy pointed by Weber. Before the examination of this bureaucratic organization within Weberian framework, analyses and thories on bureaucracy, particularly Weber's theories are indicated. After a detailed literature regarding bureaucracy is given in the first chapter of this study, the historical and legal progress of Turkish Armed Forces is examined. Then it indicates the historical development and bureaucratic structure of Turkish Air Forces. This study details the legal foundations, personnel structure, organization, activities and procedures of this military bureaucracy in the light of Weberian theory of bureaucracy. Turkish Air Forces is analyzed in structural and functional way by contextualizing these details within Weber's theories of bureaucracy. This study is based on the analysis of bureaucratic structure of a military institution; and it is thought that it would make contribution to the literature regarding military bureaucracies.