İngilizlerin gözüyle İtalya'nın Türkiye'ye yönelik yaklaşım ve faaliyetleri (1923-1945)
Approach and activities of Italians with the aspect of British to Turkey (1923-1945)
  1. Tez No: 368192
  2. Yazar: AYSE NUR TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İtalya, İngiliz Belgeleri, Dış Politika, Faşizm, Turkey, İtaly, British Documents, Foreign Policy, Fascism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET İNGİLİZLERİN GÖZÜYLE İTALYA'NIN TÜRKİYE'YE YÖNELİK YAKLAŞIM VE FAALİYETLERİ (1923-1945) TELLİ, Ayşe Nur Yüksek Lisans Tezi, Tarih Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali SARIKOYUNCU Ağustos, 2014, 118 sayfa 1923-1945 arasındaki dönem Türkiye ve İtalya için çok önemli bir süreçtir. Lozan Antlaşması ile başlayan ve İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesi ile sona eren bu dönemde Benito Mussolini yönetimindeki İtalya, güçlü, yayılmacı ve dünya arenasında söz sahibi olmaya çalışan bir ülke olmaya çalışırken; önce Mustafa Kemal Atatürk sonra İsmet İnönü yönetimindeki yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti, barış yanlısı, diğer devletlerle iyi geçinmeye çabalayan, İtalya'nın değişken politikaları karşısında tedbirler alan ve dış ilişkilerini buna göre ayarlayan bir ülke olmuştur. Bir yanda bu gelişmeler meydana gelirken, diğer yanda İtalya ile Türkiye'nin dış politikada oluşturdukları gelişmeleri İngiliz diplomatlar İngiliz Gizli Belgelerinde kayıt altına almışlardır. Bunu yaparken kendi fikirlerini de belgelere katmayı ihmal etmemişlerdir. Bu çalışmada, İngiliz Dış Politikası Üzerine Belgeler (Documents On British Foreign Policy) ve İngiliz Devlet Arşivi Gizli Belgeleri (National Archives ) aracılığıyla temin ettiğimiz bu belgelerde, bu devletlerin dış politika unsurlarını anlamak için, İtalya'nın 1923-1945 arası dış politika faaliyetlerini ve bunların Türkiye üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPROACH AND ACTIVITIES OF ITALIANS WITH THE ASPECT OF BRITISH (1923-1945) TELLİ, Ayşe Nur Master's Thesis, The Depertment of History Supervisor: Prof. Dr. Ali SARIKOYUNCU August, 2014, 118 pages For Turkey and Italy, the period between 1923 and 1945 is very important year. Starting with the Treaty of Lausanne and by the end of the Second World War in this period İtaly with Benito Mussolini's Power, she has been the powerful, expansionist and employees to have a voice on the world stage trying to be a country before Mustafa Kemal Atatürk after İsmet İnönü founded the Republic of Turkey, peace-loving, struggling to get along with other states, Italy variables to measures against the policy and external relations a country that has been set accordingly. On the one hand these developments occur, while on the other hand they have created in Italy and Turkey's foreign policy developments recorded in British diplomats took the British Secret Documents. While doing this, do not forget to add your own ideas in the documents are. In this study, British Foreign Policy on Documents (Documents on British Foreign Policy) and the British State Archives Confidential Documents (National Archives) through which we supply these documents, this states foreign policy elements to understand Italy's between 1923 and 1945 foreign policy activities and we will examine their impact on Turkey.