İzmir gazetesi (1-52. sayılar) 20 z. 1313-22 z. 1314 (2 Haziran 1896-25 Mayıs 1897) inceleme, tasnif, değerlendirme
İzmi̇r newspaper (i-52. numbers) 20 z. 1313-22 z. 1314 (2 June 1896-25 May 1897) analysis, dissection, estimation
- Tez No: 368196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF KOLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İzmir Gazetesi, Osmanlı Basını, Girit Meselesi, II. Abdülhamid, 1896-1897, İzmir Newspaper, Ottoman Press, Crete İssue, II. Abdülhamid, 1896-1897
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET İZMİR GAZETESİ (1-52. SAYILAR) 20 Z. 1313-22 Z. 1314 (2 HAZİRAN 1896-25 MAYIS 1897) İNCELEME, TASNİF, DEĞERLENDİRME ÜSTÜNDAĞ, Mehmet Fevzi Yüksek Lisans Tezi, Tarih Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Arif KOLAY Ağustos, 2014, 239 sayfa Gazeteler, toplumun yönlendirilmesi ve içinde bulunduğu siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel durumunu gösterir. Gazeteleri inceleyerek o toplum hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Çalışmamızın Giriş bölümünde, Dünya ve Türk basınının doğuşu ve gelişimi hakkında bilgiler verildi. Özellikle, İzmir'deki Fransız gazetelerinin Türk basınının oluşumundaki rolü anlatılmaya çalışıldı. Ayrıca“İzmir”gazetesinin özellikleri hakkında bilgi verildi. Gazetede; siyaset, ticaret, edebiyat, eğitim, fen, ziraat, ekonomi, sanat ve ahlak hakkında geniş bilgiler yer alır. İzmir ve İstanbul haberlerinin yanında yabancı devlet haberleri de mercek altına alındı. Osmanlı Devletini ilgilendiren tüm haber, yazı ve ilanlar da ele alınarak geniş bir şekilde özetlenmeye çalışıldı. Ayrıca bu haberler, yazı ve ilanlar konularına göre tasnif edildi. Böylece yayına başladığı 1896'dan 1897 sonuna kadar Osmanlı Devleti'nin iç ve dış gelişmeleri göz önüne serilmeye çalışıldı. Çalışmamızı inceleyen okuyucular belirtilen yıllar arasındaki dönemde, Osmanlının idari ve sosyal birçok yönü ile dünyadaki gelişmeler hakkında bir bilgi sahibi olabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İZMİR NEWSPAPER (I-52. NUMBERS) 20 Z. 1313-22 Z. 1314 (2 JUNE 1896-25 MAY 1897) ANALYSIS, DISSECTION, ESTIMATION ÜSTÜNDAĞ, Mehmet Fevzi Master's Thesis, Department of History Supervisor: Assist. Prof. Dr. Arif KOLAY August, 2014, 239 pages Media shars the sitvotion of society (political,economic,cultural). In brief, By analyzing the media, we can gathere information ayort the community. Newspaper's are among impiretont sourcas fore the history. Because of that's impurtonce of newspaper, we examined the historical newspaper“İzmir”. İn the internation of, oure stuo'y, we prouide information about the evergence and development of Turkish and international press. Espesially. We analyzed the effect of freench press overe Turkish press. In the“İzmir Newspapere”, There is information abant politics, teade, literatüres sciens agziculturel, economics, we examined the news about the citres İzmir and İstanbul as well as international press. We summarized all the topies in the press which are involving ottomans empire. The stresture, we have information about internal and external developmerts of ottomans empire. In our study, you can have information about ottomans empire, there political and social sitvotion between there periods.