Kahramanmaraş Müzesi'nden Geç Hitit Çağı'na ait Hava Tanrısı stellerinin stilistik ve ikonografik açıdan değerlendirilmesi
The assessment of Late Hittite weather god steles aspects stylistic and iconographic in the museum of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 368211
  2. Yazar: UMUT KAPUCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN NEJAT BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Geç Hitit Sanatı, Gurgum, Hava Tanrısı, Late Hittite Arts, Gurgum, Weather God
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET KAHRAMANMARAŞ MÜZESİ'NDEN GEÇ HİTİT ÇAĞI'NA AİT HAVA TANRISI STELLERİNİN STİLİSTİK VE İKONOGRAFİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ KAPUCİ, Umut Yüksek Lisans Tezi, Arkeoloji Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Nejat BİLGEN Temmuz, 2014, 126 sayfa Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nden, Geç Hitit Dönemi' ne ait üç adet Hava Tanrısı steli çalışma içeriğini, stellerin stilistik ve ikonografik açıdan değerlendirilmesi ise konu ana yönelimini oluşturur. Bu izleğin, ardalansal ve gelişimsel bir süreçte tümlenmesi 5 bölümleme ile sağlanmıştır. Hitit İmparatorluğu'nun yıkılış sürecine dolaylı ve doğrudan etki eden olaylar dizisi içerisinde; Deniz Kavimleri Göçü/Ege Göçleri ve bu kitlesel hareketin Anadolu'da yarattığı değişimler ilk bölümde ele alınırken, çalışma konusunun mekansal sınırını oluşturan Gurgum'un, tarihi kaynakları ve arkeolojik araştırmaları 2. bölümde verilmiştir. Dönem sanatı özelliklerini evrelere ayıran stil grupları ile incelenen eserlerin stilistik değerlendirmelerine 3. ve 4. bölümlerde yer verilirken, steller üzerinde tasvirlenen figürlerin kimliklerine iz veren teolojik belirteçler, 5. ve son bölümde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ASSESSMENT OF LATE HITTITE WEATHER GOD STELES ASPECTS STYLISTIC AND ICONOGRAPHIC IN THE MUSEUM OF KAHRAMANMARAŞ KAPUCİ, Umut M.A. Thesis, Department of Archaeology Supervisor: Prof. Dr. A. Nejat BİLGEN July, 2014, 126 pages Three Weather God steles which are dated Late Hittite content from Kahramanmaras Archaeology Museum and assessment of the stylistic and iconographic of steles establish main orientations of the subject. It's purview, to be integrated in the developmental process are provided with 5 chapters. Direct and indirect effects of the collapse of the Hittite Empire to the process in which the sequence of events; Sea Peoples migration / movement of this mass migration of the Aegean and Anatolia, the changes on the first chapter when discussing the subject of the study of spatial forms the border Gurgum historical sources and archaeological research are given in chapter 2. Stylistic assessments of the period which are studied art features to stage distinctive style groups works are given place in chapter 3 and 4, steles on the illustrated figures to the identity of the trail that theological markers, were examined in chapter 5 and the last chapter.