Çağdaş Türk resim sanatı içinde Devrim Erbil'in yeri ve önemi
The role and importance of Devrim Erbil in contemporary Turkish painting art
  1. Tez No: 368212
  2. Yazar: AYŞE HAYLAMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR YAZKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Devrim Erbil, Contemporary Turkish Painting Art, Devrim Erbil
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET ÇAĞDAŞ TÜRK RESİM SANATI İÇİNDE DEVRİM ERBİL'İN YERİ VE ÖNEMİ HAYLAMAZ, Ayşe Yüksek Lisans Tezi, Resim Ana Sanat Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Pınar YAZKAÇ Temmuz, 2014, 150 sayfa Bu araştırma“Çağdaş Türk Resim Sanatı İçinde Devrim Erbil'in Yeri ve Önemi”konusunu içermektedir. Araştırmada Çağdaş Türk resim sanatının tarihsel gelişimi ile birlikte Devrim Erbil'in yaşamı ve sanat anlayışı ele alınmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Bu modele dayalı nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Devrim Erbil ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmede sanatçıya on üç adet soru yöneltilmiş, bu sorular; sanatçının yaşamı, eğitim hayatı, sanat anlayışı, çalışma tarzı, ileriye dönük planları ve tavsiyeleri şeklinde gruplandırılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, günümüzün yaşayan sanatçılarından biri olan Devrim Erbil, sanat anlayışındaki özgünlük ve üretkenlik, seçtiği temalardaki ve üslubundaki ısrar gibi özellikleriyle Çağdaş Türk resim sanatı içinde önemli yeri olan bir sanatçıdır. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin, Devrim Erbil'in sanat anlayışının şekillenmesinde önemli bir role sahip olduğu görülmüş, sanatçının bu dönemdeki hocaları ve atölye ortamı incelenmiştir. Resim çalışmalarının yanında; baskı, halı resim, marküteri, pleksi, seramik, mozaik, vitray gibi çalışmalarından örnekler verilmiştir. Bu çalışmalarında sanatçının üzerinde ısrarla durduğu çizgi ve ritim gibi plastik eleman ve ilkeler olduğu görülmüştür. Çoğunlukla uzaktan bir bakış açısıyla resmettiği görünümlerinde minyatür etkileri söz konusu iken, sanatçı geleneksellikle modernizmi harmanlayarak Türk resim sanatı içinde kendi uslübunu oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE AND IMPORTANCE OF DEVRİM ERBİL IN CONTEMPORARY TURKISH PAINTING ART HAYLAMAZ, Ayşe Master's Thesis, Painting Main Art Branch Advisor: Asst. Prof. Pınar YAZKAÇ July, 2014, 150 pages This research includes the subject,“The Role and Importance of Devrim Erbil In Contemporary Turkish Painting Art”. In this research, the historical progress of Contemporary Turkish Painting Art, as well as the life of Devrim Erbil and his approach to the painting art, are mentioned. The research was figured on surveillance method. The research was carried out with the semi-constructional interview tecnique that was one of the qualitative research methods based on this model. In the the semi-constructional interview with Devrim Erbil, thirteen questions were asked to the painter. These questions were grouped such as the life, education, working style of the painter, his approach to the painting, his plans for future and his advices. According to the results gatherded in the research, Devrim Erbil, who is one of today's active painters, with his characteristics such as the originality and productivity in his approach to the painting, the insistence on his themes and style, is a painter having an important role in Contemporary Turkish Painting Art. It was seen that İstanbul University Fine Arts Academy had an important role in forming Devrim Erbil's approach to the painting. His teachers in that term and the atmosphere in the workshop were studied. The examples of his paintings, as well as his works such as press, carpet painting, marquetry, plexi, ceramic, mosaic, stained glass were given. In his those works, it was seen that there were the plastic components and principles such as line and rhythm on which the painter insisted. Usually, while there are miniature effects on his images painted by a faraway point of view, the painter forms his own style in Turkish Painting Art by combining conventionalism and modernism.