452 numaralı Elbistan Şer'iye sicilleri H.1248-1288 / M.1868-1871 değerlendirme ve transkripsiyon
Judgement register numbered as 452 of Elbistan H.1248-1288 / M.1868-1871
  1. Tez No: 147028
  2. Yazar: HÜSEYİN BEŞÇOCUKLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadı, Mahkeme, Elbistan, Osmanlı, Tereke, Seriye Sicili, Vekalet
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Kadıların verdikleri ilam,hüccet ve cezalarla,görevleri gereği tuttukları çeşitli kayıtlan içeren defterlere şer'iyye sicilleri denir. Osmanlı devletinde İslam,hukuk kuralları geçerli olduğu için çalışmamızın ilk bölümünde Osmanlı adliye teşkilatının yapısı ve görevleri hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma konumuz olan 452 numaralı Ebistan şer'iyye sicilleri H.1285/M.1868- 1869 yıllarına ait tereke kayıtlan, i'lam, vasi, vekalet ve nafaka hüccetlerini içermektedir. Araştırma konusu olan Elbistan'ın 452 numaralı Seriye Sicili; sırtı kahverengi meşin, satıhları kırmızı üzerine san puanlı, yırtık bez kaplı bir defter olup, hicri 1284- 1288, miladi 1868-1871 yıllannı kapsamaktadır. Milli Kütüphane'ye Adana Müzesi'nden gönderilmiştir. Bu tarihte Elbistan, Halep Vilayetine bağlı Maraş Sancağı'nın bir kazası idi. Araştırmamızda Elbistan'ın tarihi gelişimi hakkında da bilgi verilmiştir.Bu çalışmamızda H.1285/M1 868-1 869 tarihinde Elbistan ve çevresinde meydana gelen siyasi,ekonomik,sosyal,idari ve hukuki olaylan müslim ve gayrimüslim arasındaki ilişkileri şer'iyye siciline dayanarak açıklanmaya çalışılmıştır. Okuyucuya kolaylık sağlamak amacıyla belgeleri özetleri çıkartılıp daha sonra Osmanlıca metin transkripsiyonu verilmiştir. Defteri tanıtmak amacıyla ekler bölümüne 5 adet örnek belge fotokopisi de konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Judgement Registers are the document which contain several records prepared by judges as a result of their duties. Since Ottoman Empire has Islamic Law Rules, in the first part of our study, it has been mentioned about the formation and the responsibilities of Ottoman association. Judgement Register numbered as 452 of Elbistan which is the subject of our research contains inheritance records, guardion appointment, heritage, livelihood documents about the year H. 1285 /M. 1868-1869 Thise Judgement Register is covered with a torn material the back of whice has brown colours and the surface yellow points on red. It is about the years H. 1284-1288 / M. 1868-1871. The place from where it was brought to National Library is Adana Museum. In thise period Elbistan was a district of subdivision Maraş depend on Halep. In thise research, it has been also mentioned about historical developments of Elbistan. It means, it has been mentioned about political, economical, social, edministration and judcigal events, the relations between muslims and non-muslims around Elbistan between H. 1285/M. 1868-1869 depending on Judgement Register. To make readers read the documents easely we have prepared abstracts and Ottoman transcription. We have also introduced 5 pieces of photocopies to give information about the Judgement Register. Keywords : Judge, Court, Elbistan, Ottoman, Inheritance, Judgement Register, Proxy. n