Örgüt kültürünün kadın çalışanların örgütsel bağlılığına ve performansına etkisi
Organizational culture organizational commitment andperformance impact on female employees
- Tez No: 368224
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, performans, Organizational culture, organizational commitment, performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Küreselleşmenin artmasıyla birlikte örgütlerde bir takım konulara verilen önem artmaktadır. Bunlardan örgüt kültürü, örgütsel bağlılık ve performans gibi konuların önemi ve Türkiye'de de bu konularla ilgili araştırmalar her geçen gün artmaktadır. Günümüz iş dünyası da, verimi en üst seviyelere çıkarmak için bu kavramlardan yararlanmaktadır. Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık konuları, hem örgütler hem de çalışanlar için büyük öneme sahiptir. Örgüt kültürü çalışanlar arasında bir kimlik duygusunun gelişmesini sağlayarak ve örgütsel amaçlara katılımı teşvik ederek örgütsel bağlılığın oluşmasına ve kuvvetlenmesine destek olmaktadır. Ayrıca örgüt kültürü, örgütte yapılan iş ve eylemlerin kalitesini yükseltmeye dönük olarak üyeleri motive ederek performansı arttırabilirler. Bu çalışmada da örgüt kültürü güçlü olanlarda örgütsel bağlılığın yüksek olacağı ve performansın artacağı ön görülmüştür. Araştırma için, İstanbul'da bir fabrikada ki kadın çalışanlardan örneklem hedefi belirlenmiş ve 82 kadın çalışandan anket yoluyla elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Anketin birinci bölümünden demografik değişkenler elde edilmiştir. İkinci bölümde örgüt kültürü, örgütsel bağlılık ve performansa ilişkin veriler elde edilmiştir. Üçüncü bölümde, örgüt kültürünün örgüsel bağlılık ve performansla arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Son bölümde ise, anket yoluyla elde edilen veriler aracılığıyla analizler yapılmıştır ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase of globalization is increasing importance given to a number of issues in organizations. One of the organizational culture, organizational commitment and performance issues such as the importance of research on these issues in Turkey is increasing every day. In today's business world, the efficiency of these concepts to the highest levels. Organizational culture and organizational commitment issues, and organizations and has great importance for the employees. The development of a sense of identity among the employees by providing organizational culture and organizational goals by promoting the participation of organizational loyalty and strengthen support. In addition, organizational culture, organization, quality of the work done by the members to raise the motivation and actions can significantly increase performance. In this study, those with strong organizational commitment and organizational culture will increase the performance of the high front. A woman in a factory in İstanbul to research, the goal of the employee survey sample identified and 82 female employees obtained through the data. The demographic variables in the first part of the survey has been achieved. The second part of the organizational culture, organizational commitment and performance data has been obtained. In the third chapter, the organization culture the relationship between commitment and performance örgüsel is deprecated. In the last chapter, the survey was conducted through the analysis of data obtained through and interpreted.