Sosyal Güvenlik Kurumu'nun merkez ve taşra teşkilatı'nın örgüt analizi uygulaması
Organizational analysis of the Social Security Instituon's, central and provincial organization
- Tez No: 368223
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Kurumu, Örgüt, Mülakat, Social Security Instituon, Organization, Interview
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'NUN MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI'NIN ÖRGÜT ANALİZİ UYGULAMASI ÜNVER, Yelda Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Kemal DEMİRCİ Haziran, 2014, 151 sayfa Çağımızın en belirgin özelliklerinden biri, sürekli ve hızlı bir değişim süreci içinde bulunmasıdır. Örgütler; çevresinden etkilenen varlıklardır. Yaşanan bu hızlı değişim, onların geleneksel yapılarını, teknolojilerini, sahip oldukları değerleri yeniden gözden geçirmelerini zorunlu kılmaktadır. Çünkü örgütler, çevresinde yaşadıkları bu hızlı değişime gerekli uyumu sağlayarak; hayatta kalabilme ve büyüme çabası vermektedir. Şüphesiz bu çabalar belirli bir plan ve program dâhilinde gerçekleştiği zaman daha etkin ve verimli olurlar. Bu çalışmada ele alınan örgüt, Sosyal Güvenlik Kurumu'dur. Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu araştırmanın amacı; Sosyal Güvenlik Kurumu'nun örgüt yapısını, geçirdiği değişimlerin örgüte yansımasını, örgüt yapısını belirleyen unsurlar ele alınarak analiz etmeye çalışmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde; Sosyal Güvenlik sisteminin kavramsal analizi yapılmış, benzer kavramlar ele alınmış, sosyal güvenliğin farklı açılardan önemi anlatılmıştır. İkinci bölümde ise; örgüt ve örgüt kültürüne yönelik bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümde, Sosyal Güvenlik Kurumuna ait bilgiler yer almaktadır. Sosyal güvenlik kurumunun tarihi, geçmişten günümüze gelmiş olduğu nokta, geleceğe yönelik stratejik planlar anlatılmaya çalışılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu / Ankara / Ana Hizmet Birimlerinde yapılan mülakat çalışmaları ile yapılan analiz desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORGANIZATIONAL ANALYSIS OF THE SOCIAL SECURITY INSTITUON'S, CENTRAL AND PROVINCIAL ORGANIZATION ÜNVER, Yelda M.A. Thesis, Department of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal DEMİRCİ June, 2014, 151 pages One of the biggest specialist of our time is that it is in a period of running and rapid period. Organizations which are affected from its environment.this rapid changing oblige to review their traditional construction, technology and values that they own. Because the organizations put in effort of surviving and growing by settling the changes around them. Of course these changes will be more effective when they are done in a planned way. In this work social security institution has been chosen as an organization. This study's aim which is presented as an master's thesis is to try to analyse the organization construction of social security institution, reflection of their change to organization, elements which determine the organization constructions by discussing them. In the first part of the study, notional analyse of social security system has been made, similar notions have been discussed, the importance of social security has been told in different ways. the informations about organization and organizatinal culture have been inclueded on the second part. On the third and fourth part, there are informations about social security institution. The history, present situation, prudental strategic plans of social security institution have been tried to be told. The analysis has been supported by the interviews which has been made at social security institution, Ankara, Main servers.