Evli ve çalışan bireylerin tükenmişlik düzeyleri ile evlilik doyumları arasındaki ilişki
The relationship between burnout levels and marital satisfaction of married and working individuals
- Tez No: 368267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞUHEDA ÖZBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Evlilik Doyumu, Evli ve Çalışan Bireyler, Burnout, Marital Satisfaction, Married and Working Individuals
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli ve çalışan bireylerin tükenmişlik düzeyleri ve evlilik doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca evli ve çalışan bireylerin bazı sosyo-demografik değişkenlere göre tükenmişlik düzeyleri ve evlilik doyumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığını saptamaktır. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Örneklemi evli ve çalışan 118 kadın, 82 erkek olmak üzere toplam 200 kişiden oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Maslach Tükenmişlik Envanteri, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Basit Korelasyon,“t”-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann-Whitney U Testi, Kruskall Wallis H Testi ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda evli ve çalışan bireylerin evlilik doyumlarının, tükenmişlik alt boyutlarından duygusal tükenmişlik düzeyleri ile ters yönde; kişisel başarı düzeyleri ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, evli ve çalışan bireylerin yaşlarına göre kişisel başarı ve duyarsızlaşma puanları arasında; aylık gelirlerine göre kişisel başarı puanları arasında; çocuk sayısına göre duyarsızlaşma puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleklerine göre tükenmişlik puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Araştırmada çocuk sayısına göre evli ve çalışan bireylerin evlilik doyumları puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunurken diğer değişkenlere göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the relationship between burnout level with marital satisfaction level of married and working individuals. It is also aimed to determine if there is a significant difference between burnout level and marital satisfaction of married and working individuals according to their several sociodemographic variables. This research is a descriptive study. The sample of the study consists of 200 married and working individuals, of which 118 are female and 82 are male. The Maslach Burnout Inventory, Marriage Life Scale and Personal Information Form were used in the collection of the data. The obtained data were analysed by using Sample Corelation,“t”-Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Mann-Whitney U Test, Kruskall Wallis H Test methods. As a result of statistical analysis, it has been seen that there is a negative relationship between marital satisfaction and emotional exhaustion level of married and working individuals, whereas positive relationship between marital satisfaction and personal accomplishment. Moreover, there are significant differences between personal accomplishment and depersonalization scores with regards to age; personal accomplishment scores with regards to monthly income; depersonalization scores with regards to number of children. It was determined that according to gender, educational background and occupation there is no significant difference in burnout scores. In this study there is a significant difference between number of children and marital satisfaction of married and working individuals, while according to other variables no significant differences were observed.