Hayat bilgisi dersi değerlerinin öğretiminde halk ozanlarının önemi: Neşet Ertaş bağlamında bir inceleme
The importance of folk poets in teaching of life science course values: A review of Neşet Ertaş
  1. Tez No: 368266
  2. Yazar: GÜRSEL KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜVENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, değerler, halk ozanları, Life Science, values, folk poets
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın genel amacı; Hayat Bilgisi dersi değerlerinin öğretiminde halk ozanlarının önemini belirlemektir. Bu amaçla öncelikle mevcut Hayat Bilgisi programı ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilkokullarda okutulan 1, 2 ve 3. sınıf Hayat Bilgisi ders kitaplarının halk ozanlarını içerme durumu incelenmiştir. Ders kitaplarında programda yer alan 15 değerin öğretiminde halk ozanlarının kullanılmadığı tespit edilmiştir. Halk ozanlarımızdan Neşet Ertaş'ın seçilen toplam 24 eseri içerdikleri değerler bakımından incelenmiş ve bu bağlamda halk ozanlarının değerler eğitiminde kullanılabilirliği tartışılmıştır. Bunun yanı sıra İzmir ilinde üç devlet okulunda hazırlanan ders planı yetmiş dokuz 3.sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Bu araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin çözümlenmesinde frekans ve yüzde tekniklerinden yararlanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise nitel veri analiz tekniklerinden içerik analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde problem durumuna bağlı olarak değerin tanımı, özellikleri, sınıflandırılması, değer eğitimi, değer eğitimi yaklaşımları, Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nda değerler, halk ozanlarının değeri ve önemi, Neşet Ertaş'ın hayatı ve sanatı ile ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Alt problemler, tezin önemi ve amacı, sınırlılıklar, sayıltılar belirtilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde konuyla ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Hayat Bilgisi Dersi Program'ında öz saygı, öz güven, toplumsallık, sabır, hoşgörü, sevgi, saygı, barış, yardımseverlik, doğruluk, dürüstlük, adalet, yeniliğe açıklık, vatanseverlik, kültürel değerleri koruma ve geliştirme değerlerinin yer aldığı belirlenmiştir. Neşet Ertaş'ın incelenen eserlerinde değerlerden özsaygı, doğruluk, dürüstlük, vatanseverlik, saygı, sevgi, adalet, hoşgörü, sabır, yeniliğe açıklık gibi değerlerin etkileyici şekilde vurgulandığı görülmüştür. Çalışmada, halk ozanlarının Hayat Bilgisi dersi değerlerinin öğretiminde kullanılabileceği ve bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main of this study is to determine the significance of folk poets in teaching of life science course values. With this purpose, current Life Science books used in 1, 2 and 3rd grades during the 2013-2014 educational year were studied in terms of the scope and frequnecy of uses folk poets. It was found that folk poets were not used in text books to teach 15 values in current Life Sicience Curricula. . A total of 24 selected folk songs of Neşet Ertaş were examined in terms of values and in this context the availability of folk poets for values education was discussed. As well as, in three state school in İzmir, seventy nine 3rd grade was applied to the prepared lesson plan. In this research mixed research method, which quantitative data of the research methods were used together, was used. At analysing the quantitative data of the research it is exploited from frequency and percentage techniques. At analysing the qualitative data it is exploited from content analysis. In the first part of the a conceptual area about the defination, function, feature, classification of value; education of value, approaches of value education, values of Life Sicience Lesson Teaching Programme, the importance and value of folk poets, the life's and art's of Neşet Ertaş was composed. Sub-problems, the importance and purpose of the thesis, limitations, assumptions were indicated. In the second part studies about the topic were given. The outcome of the research can be summarised as follows: Self-respect, self-confidence, sociality, patience, tolerance, love, respect, peace, helpfulness, truth, honesty, justice, opennes to innovation, patriotism, protection and development of cultural values are located in the Life Science curriculum. The study showed that Neşet Ertaş's poems emphasize values as self-respect, truth, honesty, patriotism, love, respect, justice, tolerance, patience, opennes to innovation. Consequently, folk poets can be used for teaching of Life Science lesson course values and more research is needed on this issue.