Polis okulu öğrencilerinin adil dünya inancı, otoriterlik, sistemi meşrulaştırma, vatanseverlik ve insan hakları tutumlarının incelenmesi
Analyzing the attitudes of police school students towards just world belief, authoritarianism,system justification, patriotism and human rights
- Tez No: 368330
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÖREGENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, adil dünya inancı, sistemi meşrulaştırma, vatanseverlik, otoriterlik, polis okulu, Human rights, just belief world, system justification, patriotism, authoritrianism, police school
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET POLĠS OKULU ÖĞRENCĠLERĠNĠN ADĠL DÜNYA ĠNANCI, OTORĠTERLĠK, SĠSTEMĠ MEġRULAġTIRMA, VATANSEVERLĠK VE ĠNSAN HAKLARI TUTUMLARININ ĠNCELENMESĠ Yapılan bu araştırmanın amacı polis okulu öğrencilerinin okulda geçirdikleri süre esnasında adil dünya inancı, otoriterlik, sistemi meşrulaştırma, vatanseverlik ve insan hakları tutumlarında ne yönde değişiklikler olduğunu saptamaktır. Bu başlıklardan başka, bu tutumlar üstünde etkili olabileceği düşünülen siyasi görüş ve dini inancın günlük hayata etkisi başlıkları da araştırmaya dahil edilmiştir. Öğrencilerden eğitime başladıkları ilk bir ay içinde ilk ölçümler, bundan bir yıl sonra da ikinci ölçümler alınmıştır. Toplanan verileri analiz etmek amacıyla bağlantısız örneklemler için t testi, siyasi görüş ve dini inancın etkisini belirleyebilmek adına da tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Bulgular çerçevesinde öğrencilerin polis okulunda geçirdikleri bir yılın ardından insan hakları puanlarında düşüş olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca siyasi tutumlar çerçevesinde bakıldığında sağ siyasi görüşü benimseyen öğrencilerin insan hakları ölçeğinden diğer gruplara göre daha düşük puan aldıkları bulunmuştur. Araştırma çerçevesinde insan hakları ölçek maddeleri özellikle incelenmiştir. Bulgular ışığında eğitim esnasında öğrencilerin istenen insan hakları duyarlılığına sahip olmalarını engelleyen bazı bozucu faktörler olduğu düşünülmektedir. Bu konunun özellikle gözden geçirilmesinin ve polis okullarında verilen insan hakları eğitim müfredatının kapsamının genişletilmesinin ya da eğitimi destekleyici pratik uygulamaların müfredata dahil edilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYZING THE ATTITUDES OF POLICE SCHOOL STUDENTS TOWARDS JUST WORLD BELIEF, AUTHORITARIANISM, SYSTEM JUSTIFICATION, PATRIOTISM AND HUMAN RIGHTS The aim of this research is to determine the directions of changes during the time in police school in attitudes of police school students towards just world belief, authoritarianism, system justification, patriotism and human rights. In addition to these headings, the political views and the influence of religious beliefs on daily life topics, that might have an effect on these attitudes, are also included the study. The first survey was conducted with police school students within the first month after they started their education in the school, one year later the second survey was conducted. In order to analyze the data collected, t-test for independent samples, one-way variance analysis were performed to determine the effect of political view and religious belief. In accordance with the findings, after one year spent in police school there is a decline in the human rights points of the students. Besides, in the perspective of political views, the students who have adopted the right political view have a larger decrease on human rights points than the other groups. During the research, items of human rights scale were examined carefully. In the light of the findings, it is thought that there are some destructive factors prevent students to have desired sensitivity towards human rights. It is thought that it would be beneficial to review the issue and expand the coverage of the human rights curriculum of the police schools or including the practical applications in order to support education.