XIX. Yüzyılın ilk yarısında İngilizce seyahatnamelerin ışığında Kuzey Kafkaslar
North Caucasus in the first half of nineteenth century from the perspective of Engilsh travelbooks
- Tez No: 368356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALPER BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çerkesler, Tatarlar, Abazalar, İnguşlar, Misyonerlik, Circassians, Tatars, Abassian, Ingusches, Missionary
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
19. yüzyılın ilk yarısında Kafkasya, bütün dünyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Bir çok devlet Kuzey Kafkasya'nın Rusların egemenliğine girmesiyle dikkatini bu coğrafyaya çevirmiştir. Bölgeye yönelen bu ilgi Rusya tarafından desteklenen misyonerlik faaliyetleri ile birleşince, Kafkasya tarihi açısından oldukça ilginç bir dönem ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada büyük ölçüde misyonerlik faaliyetleri için hizmet eden Avrupalı seyyahların eserlerine dayanmaktadır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde seyyahların Kafkasya'daki toplumlar hakkında verdiği bilgiler değerlendirilmiştir. Son bölümde ise incelenen seyahatnamelerden hareketle Kuzey Kafkasya'daki misyonerlik faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Caucasus in the first half of nineteenth century, attracted attention of whole world. After the invasion of Nort Caucasus by the Russians, many state began to be interested in this region. When the concern heading towards the region combined with the activity of missionary supported by Russia, an interesting period of Caucasus history appeared. This study is based on travelbooks of European travelers serving activity of missionary on a large scale. In the first and second chapter, knowledges given about Caucasus societies by travelers is explained. In the last chapter, information was given on the missionary activities from aforemetioned travelbooks.