Postmodern felsefe ışığında Türk eğitim sistemi sorunlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the Turkish education system problems within the scope of postmodern philosophy
  1. Tez No: 368370
  2. Yazar: HASAN KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk eğitim sistemi, eğitim sorunları, postmodern eğitim, Turkish education system, educational problems, postmodern education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET POSTMODERN FELSEFE IŞIĞINDA TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ SORUNLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KIZILKAYA AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI Eylül 2014 Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN 1950'lerde ortaya çıkan ve anti-modernist sanatsal uygulamaların karmaşıklığını ifade etmek için kullanılan postmodernizmin sadece bir düşünce, bir kavram değil aynı zamanda bir uygulama alanıdır ve farklı uygulama alanlarında farklı bakış açıları bulunmaktadır. Bir çalışma alanı olarak eğitim de bu eğilimin etkisi altına girmiştir. Son yıllarda Türk eğitim sisteminde postmodern olgular ağırlık kazanmaya başlamıştır. Bu durum mevcut iktidarın postmodern bir politika izliyor olmasının doğal bir sonucudur. Postmodernizmin etkisi, 2005-2006 eğitim öğretim yılında postmodern eğitim kuramı olarak kabul gören yapılandırmacı yaklaşıma geçilmesi ile daha da belirginleşmiştir. Eğitim sistemi öğrenci merkezli, sonuç değil süreç odaklı, nesnel bilgiden ziyade bireyin bilgiyi yapılandırmasına dönük bir hal almıştır. Çağdaş Türk eğitim sisteminin güncel sorunları ve bu sorunların temellerini postmodern felsefe ışığında değerlendirmek bu çalışmanın temel konusudur. Ayrıca Türk eğitim sisteminde son yıllarda gerçekleşen reform hareketleri, yapısal köklü değişiklikler ve bunların felsefi temellerine de yer verilmiştir. Bu çalışmanın postmodernizmin Türkiye'de tam olarak anlaşılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE TURKISH EDUCATION SYSTEM PROBLEMS WITHIN THE SCOPE OF POSTMODERN PHILOSOPHY Hasan KIZILKAYA AFYON KOCATEPE UNIVERSITY THE INSTITUTE of SOCIAL SCIENCES EDUCATION SCIENCES DEPARTMENT September 2014 Advisor: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN The concept of Postmodernism which emerged in the 1950s and used to express the complexity of anti-modernist art practices is not only a thought or a concept, but also it is a practice and it has different perspectives in different fields. Education as a study field is also currently under the influence of this trend. Postmodern phenomena in Turkish education system has started to gain weight in recent years. This is a natural consequence of pursuing a postmodern policy. The influence of postmodernism became more pronounced in the 2005-2006 academic year adopting constructivist approach which accepted as a postmodern educational theory. Education system has become student-centered and process-oriented rather than teacher-centered and outcome-oriented. Instead objective information, construction of the knowledge is emphasized. The current issues in contemporary Turkish education system and to evaluate these issues within the scope of postmodern philosophy are the main concerns of this study. Furthermore the Turkish education system, the reform movement in recent years, structural changes and their philosophical foundations are tried to be explained. In addition, the study is expected to contribute to the conceptualizing of postmodernism in Turkey.