Balkan siyasetinde Kosova'nın bağımsızlık ve egemenlik sorunu
The issue of Kosovo's independence and sovereignty Balkan politics
- Tez No: 368391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arnavutlar, Kosova, Sırplar, Osmanlı, Milliyetçilik, Yugoslavya, NATO, UNMİK, Bağımsızlık
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kosova 17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsız bir ülke olarak yaklaşık altı buçuk yıllık bir maziye sahip olan Kosova tarihsel bir geçmişi de barındırmaktadır. Sırplar için Kosova tarihin kendilerine armağan ettiği, manevi önemi olan ve onlar için her zaman Sırbistan'ın vazgeçilmez parçasıdır. Kosova'nın %96'sını oluşturan Arnavutlar ise Sırpların tarihsel hak sahipliği iddialarına atalarını işaret ederek cevap verirler. Bu bağlamda Kosova'nın bağımsızlığı sürecindeki Sırp-Arnavut mücadelesini ve bugünkü husumeti kavrayabilmek için Kosova'nın ve onun bir parçası olduğu Balkanlar'ın tarihsel yapısını irdelemek elzem olmuştur. Balkanlar tarih boyunca çeşitli kavim ve uygarlıkları bünyesinde barındırmış bir bölgedir. Ancak onun coğrafi özelliğindendir ki hiçbir uygarlık ya da devlet tam anlamıyla Balkanlar'a hakim olamamıştır. Bu yüzden de bölge kendi mikro uygarlığını yaratmıştır zaman içerisinde. Çeşitli kavimlerin yer aldığı bu bölgede sükûnetin sağlanması Osmanlı hakimiyeti dönemi haricinde neredeyse mümkün olmamıştır. Bölgenin en önemli etnik unsuru olan Slavlar ve zaman içerisinde kurdukları birlikler Balkanları Balkanlaştırmıştır adeta. Kaynayan bölgenin merkezindeki Kosova'daki sorunsal Osmanlı hâkimiyetinin son bulduğu milliyetçilik yüzyılında filizlenmeye başlamış Yugoslavya birliği ile gerçek bir etnik problem olarak zuhur etmiştir. Sırpların etnik harekâtı 1990'larda sorunu uluslararası haline getirerek NATO müdahalesine neden olurken Kosova Arnavutları uluslararası destekle önce özerklik daha sonra denetimli bağımsızlık ve en son olarak da tam bağımsızlık kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kosovo declared its independence on the 17th of February, 2008.As an independent country for six years Kosovo, is a present to them from history and background. According to Serbians,Kosovo is a present to them from history and has a moral importance therefore is believed to be an indispensible part of Serbia. Albanians, who constitute %96 of Kosovo, reply to claims of Serbian's historical rights by pointing to their ancestors. To figure out the Serbian-Albanian challenge and today's enmity, it is necessary to research the historical structure of Kosovo and The Balkans that Kosovo is a part of. The Balkans is a region that has accomodated a variety of nations and civilizations throughout history. However, because of its historical properties, any one civilization or state couldn't rule over The Balkans completely. In time, the region created its own micro civilization.It wasn't possible to provide peacefulness in this region where various nations were. In fact Slavs, the most important ethnic element of this location and the troops that they set up in time made the Balkans Balkanize. The problems in the centre of an agitated Kosovo began to arise during the century of nationalism, during the time when the Ottoman command was ending a real ethnic problem with the Yugoslavian Union began. The Serbian's ethnic movement problem in the 1990s was rendered an international problem which caused NATO intervention. First Kosovo's Albanians gained their sovereignty, than came under limited independence followed lastly by full independence. KeyWords : Albanians, Kosova, Serbians, Ottoman, Nationalizm, Yugoslavia, NATO, UNMIK, Independence.