Mehmet Behçet Yazar'ın hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A research about the life and works of Mehmet Behçet Yazar
- Tez No: 368410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE HARİKA DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Behçet Yazar, Şiir, Mensur Şiir, Fantezi, Mehmet Behçet Yazar, Poetry, Prose Poetry, Fantasy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Mehmet Behçet Yazar, 1890'da doğmuştur. Halep ve Selanik'te İlk ve Ortaöğrenimini tamamlamış, İstanbul'da hukuk okumuştur. Hanımlara Mahsus Gazete, Servet-i Fünun, Resimli İstanbul, Resimli Kitap, Şehbal, Tasvir-i Efkâr, Musavver Muhit, Âşiyân, Mehâsin, Şiir ve Tefekkür, Tanin, Şair, Kanad, Nedim, Açıksöz, Gençlik, Anadolu Duygusu, Sebilürreşad, Anavatan Mecmuası, İctihad, Türk Tarih Encümeni Mecmuası, Yedigün ve Yücel gibi dönemin pek çok süreli yayınında yazılar ve şiirler kaleme almıştır. Fecr-i Âti topluluğunun en genç üyelerinden biri olan Mehmet Behçet, Beyrut, Kastamonu, Ankara ve İstanbul'da öğretmenlik, müdürlük gibi memuriyetlerde bulunmuştur. 1980 yılında İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. İlk şiirini 1908 yılında yayınlayan Mehmet Behçet, 1911'de ilk kitabı olan Erganun'u 1938'de ikinci ve son şiir kitabı Yumak'ı yayınlamıştır. Bu eserlerin dışında Mehmet Behçet'in yayınlanmamış Mahûf Uçurumlar isimli manzum-mensur karışık bir eseri, Çile ve Kutu Kapakları isimli şiir kitapları vardır. Bu eserlerinde aşk ve kadın/sevgili, tabiat, toplum, din, hikmet gibi konuları işlemiş, toplumsal ve siyasal hayata ilişkin şiirler de yazmıştır. Mehmet Behçet'in şiir türünün yanında mensur şiir ve fantezi tarzında kaleme aldığı parçaları da bulunmaktadır. Bu parçalarını 1925'de yayınladığı Buhurdan ve yayınlanmamış Mahûf Uçurumlar isimli eserlerinde toplamıştır. Mehmet Behçet, mensur şiir ve fantezilerinde aşk, tabiat, metafizik ve toplum konularına yer vermiş, hayata ve kendi“ben”ine ilişkin parçalar kaleme almıştır. Bu eserlerinin yanında şairin dönemin süreli yayınlarında yayınlanmış şiir, mensur şiir ve fantezileri vardır. Mehmet Behçet'in şiir, mensur şiir ve fantezi gibi edebi türlerin dışında edebiyat, kültür, dil, siyaset, sosyal ve eğitim konuları üzerine kaleme aldığı eserleri ve dönemin süreli yayınlarında yayınlanmış yazıları bulunmaktadır. Sonuç olarak Mehmet Behçet Yazar, hem edebî eserleri hem de bu eserler dışında kaleme aldığı yazıları ve eserleri ile edebiyat tarihimiz içerisinde önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Behçet Yazar was born in 1890. He received his primary and secondary education in Aleppo and Salonica, and studied law in Istanbul. He wrote essays and composed poems for various periodicals of his time, such as Hanımlara Mahsus Gazete, Servet-i Fünun, Resimli İstanbul, Resimli Kitap, Şehbal, Tasvir-i Efkâr, Musavver Muhit, Âşiyân, Mehâsin, Şiir ve Tefekkür, Tanin, Şair, Kanad, Nedim, Açıksöz, Gençlik, Anadolu Duygusu, Sebilürreşad, Anavatan Mecmuası, İctihad, Türk Tarih Encümeni Mecmuası, Yedigün, and Yücel. Being one of the youngest member of Fecr-i Ati, Mehmet Behçet served as a teacher and later as a principal in Beyrut, Kastamonu, Ankara, and İstanbul. He died in 1980 in Istanbul. Mehmet Behçet, who published his first poem in 1908, published his first book, Erganun, in 1911, and his second and last poetry book, Yumak, in 1938. Apart from these works, there are also other works of him, which never published: Mahûf Uçurumlar (a prose poetry and poetry book), Çile and Kutu Kapakları (poetry books). He dealt with different issues in these works such as love and women/lover, nature, society, religion, mystery and also wrote poems about social and political life. In addition to poetry, there are other kinds of works for him, such as prose poem and“fantasy,”as well. He brought together these works in his books, Buhurdan, published in 1925, and Mahûf Uçurumlar. Mehmet Behçet gave place to the themes of love, nature, metaphysics, society and wrote pieces concerning life and his“self”in his prose poetry and fantasies. There are also poems, prose poems, and“fantasies”belonging to him, which published in the periodicals of his time. Apart from literary works such as poetry, prose poetry, and“fantasy”, he has so many works and writings, published in periodicals of his time, dealing with literature, culture, language, politics, social and educational matters as well. In conclusion, it can be said that Mehmet Behçet Yazar has an important position in our history of literature both thanks to his literary works and his non-literary writings.