Korkut (Muş) ilçesi ve köylerinin faydalı bitkileri
The Useful plants in Korkut and its villages (Muş provinces)
- Tez No: 139564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ BEHÇET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Muş, Korkut, faydalı bitkiler, Muş, Korkut, Useful plants IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET KORKUT (MUŞ) İLÇESİ VE KÖYLERİNİN FAYDALI BİTKİLERİ ARIK, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: DoçDr. Lütfi BEHÇET Ekim 2003, 113 sayfa Muş'un Korkut ilçesi ve köylerinde halkın değişik amaçlar için kullandığı faydalı bitkiler araştırılmıştır. Çalışmada, bitkilerin kullanım amaçlan, kullanılan kısımları, kullanım şekilleri ve yöresel adlan verilmiştir. Araştırma sonucunda değişik amaçlarla kullanılan 37 familya ve 93 cinse ait 123 «akson tespit edilmiştir. 31 taksonun faydalı kullanımı ilk defa bu bölgede tarafımızdan belirlenmiştir. 50 taksonun da bugüne kadar bilinen kullanımlarından tamamen veya kısmen farklı amaç ve şekilde araştırma bölgemizde kullanıldıkları belirlenmiştir. Bitkilerin kullanım maksatlarına göre dağılımı şu şekildedir; a) Sadece tıbbi b) Tıbbi ve gıda c) Tıbbi ve süs d) Tıbbi ve sakız elde etme e) Tıbbi, gıda ve sös f) Sadece gıda g) Gıda ve hayvan yemi h) Gıda ve temizlik i) Gıda ve boyar madde j) Gıda, yakacak ve barınak yapımı k) Süs bitkisi 1) Süpürge m) Süpürge ve sepet n) Hayvan yemi o) Yakacak ve hayvan yemi p) Yakacak, hayvan yemi ve zamk elde etme q) Yakacak, boyar madde ve hayvan yemi r) Hayvan yemi ve bağ yapımı s) Yakacak ve barınak yapımı t) Barınak yapımı u) Temizlik v) Sakız elde etme : 30 (%243) :23(%18.7) :3(%2.4) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) :35(%28.4) :3(%2.4) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 8 (%65) :4(%325) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : l (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8) : 1 (%0.8)y) Hasır yapımı :2(%1.6) z) Ekonomik değeri olan : 16 (%13) Topladığımız bitkilerden 39 taksonun her biri birden çok farklı amaç için kullanılmakta, ayrıca tedavi amacıyla kullanılan 17 taksonun her biri de yine birden çok farklı rahatsızlık için kullanılmaktadır. Bunun yanında bazen aynı amaç için birden çok farklı takson da kullanılabilmektedir. Bölgede 31 farklı takson ortak mahalli isimlerle adlandırılırken, bazı taksonlar farklı köylerde birden çok farklı isimle adlandırılmaktadır. 10 takson sadece birer lokalitede kullanılırken, diğer taksonlar birden çok lokalitede aynı veya farklı amaç için kullanılmaktadır. Bilgi veren 35 kullanıcının 19'u bayan 16'sı erkektir. Bayan kullanıcıların hiçbiri okuma yazma bilmiyor. Erkeklerin ise 11 M ilkokul, 1 ortaokul, l'i de yüksek okul mezunu, 3 erkek kullanıcı okur yazar değildir. Bayan kullanıcıların hepsi ev hanımı, erkek kullanıcıların ise 14'ü çiftçi 2'si devlet memurudur. Kullanıcıların yaş dağılımı şöyledir: 7'si 20-40, 21 'i 41-60, 7'si de 61-80 yaşlan arasındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USEFUL PLANTS IN KORKUT AND ITS VILLAGES (MUŞ PROVINCES) ARIK, Mehmet MSc, Biology Science Supervisor Assoc. Prof.Dr. Lütfi BEHÇET October 2003, 1 13 pages In the present study the plants used for different purpose by local people in Korkut and its villages (Muş) has been investigated. The purpose of utilisation, the parts used, the way of application and local name of plants were determined. As a result of area investigation carried out, 123 taxa in 93 genera belonging to 37 families were determined from collected specimen used for different purpose by local people. 31 of them are reported for the first time in this study. The different way of utilisation and application of 50 taxa known up to date were reported in the first time in the present study. The way of utilisation of plants were cited below in the list a) Medicinal treatment b) Food and medicinal treatment c) Ornament and medicinal treatment d) Medicinal treatment and chewing gum e) Medicinal treatment, food and ornament f) Food g) Food and animal food h) Food and cleaning purpose i) Food and dying material j) Food, heating and housing material k) Ornament 1) Cleaning m) Cleaning and basket material n) Animal food o) Heating and animal food p) Heating, animal food and glue q) Heating, dying material and animal food r) Animal food and pocketing material s) Heating and housing material t) Housing material u) Cleaning v) Chewing gum y) Rush mat 30 (%24.3) 23(%18.7) 3 (%2.4) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 35 (%28.4) 3 (%2.4) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 8 (%6.5) 4(%3.25) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 1 (%0.8) 2(%1.6) 111z) Industrial purpose : 16 (%13) 39 taxa collected were used more than one purpose, each of 17 taxa were used for medicinal treatment for more than one different illness. In addition to that some different taxa were used for same purpose. In the region 31 taxa were named common local name while some taxa were named than name one different names in different villages. 10 taxa were determined to be used as one locality. The rest were determined as more than one locality and used more than one different purpose. The gender of 35 person from whom data were collected are: 19 women and 16 men. Most of 19 women are uneducated, while 1 1 male has got primary, 1 secondary and 1 high school degree. 3 male person are uneducated. All of female are housewife. 14 men are farmer, 2 men are state officer. The ages of 35 person are as follow: 7 person are between 20 and 40 years old, 21 person are between 41 and 60 years old, 7 person are between 61 and 80 years old.