İsmâîl Rüsûhî-yi Ankaravî Şerh-i Mesnevî Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif (II. cilt) (inceleme-metin-sözlük)
İsmâîl Rüsûhî-yi Ankaravî Şerh-i Mesnevî Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif (II. cilt) (analysis-text-glossary)
  1. Tez No: 368496
  2. Yazar: HAKAN YALAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Mesnevî, şerh, İsmâîl Rüsûhî-yi Ankaravî, Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif, tasavvuf, felsefe, İbn Arabî, Mevlânâ, Mesnevî, commentary, İsmâîl Rüsûhî-yi Ankaravî, Mecmû'atu'l-Letâyif and Matmûratu'l-Ma'ârif, sufism, philosophy, İbn Arabî
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1125
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ İSMÂÎL RÜSÛHÎ-Yİ ANKARAVÎ ŞERH-İ MESNEVÎ (MECMÛ'ATU'L-LETÂYİF VE MATMÛRATU'L-MA'ÂRİF) (II. CİLT) (İNCELEME-METİN-SÖZLÜK) YALAP, Hakan Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ziya AVŞAR Mesnevî şerhlerinin en önemlilerinden biri olan İsmâîl Rüsûhî-yi Ankaravî tarafından yazılan ve Anadolu sahasında üçüncü tam şerh olan Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif (Şerh-i Mesnevî) adlı eserin ikinci cildi tenkitli olarak incelenmeye çalışılmıştır. Eser sadece bir şerh çalışması olarak edebî değer taşımaz; aynı zamanda dönemin Türk fikir hayatını ve tasavvuf felsefesini de çok iyi bir şekilde ortaya koyar. Bu yönüyle ilgili alanda bilgilerimize ışık tutacaktır. İsmâîl Ankaravî, Mesnevî'yi şerh ederken Sühreverdî'den ve özellikle İbn Arabî'den çok fazla etkilenmiş ve bu yönüyle de tenkitlere konu olmuştur. Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif'in elde edilebilen bütün nüshalarına ulaşılmış ve uygun metin oluşturulmaya çalışılmıştır. Metin oluşturulduktan sonra eserden hareketle müellifin mensubu olduğu tasavvuf felsefesi üzerine de bir bölüm hazırlanmıştır. Bu çalışmayla Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif bilim dünyasına kazandırılmış olunmakla birlikte; bugün hala bir bilinmez olan İbn Arabî gibi büyük filozofun anlaşılmasına ciddi bir kaynak teşkil edecektir. Son olarak da metinden hareketle“murâd sözlüğü”ve“kelime anlamları sözlüğü”hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS İSMÂÎL RÜSÛHÎ-Yİ ANKARAVÎ ŞERH-İ MESNEVÎ (MECMÛ'ATU'L-LETÂYİF VE MATMÛRATU'L-MA'ÂRİF) (VOLUME II) (ANALYSIS-TEXT-GLOSSARY) YALAP, Hakan Turkish Language and Literature Administration Supervisor: Prof. Dr. Ziya AVŞAR The second volume of Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif (Şerh-i Mesnevî) which is the most important Mesnevî commentary and third exact commentary in the Anatolia had written by İsmâîl Rüsûhî-yi Ankaravî was tried to analyze. This composition has not only a literature value as commentry work but also it contains Turkish thought life and sufism philosophy of the epochy. With the help of this specialities, this composition will illuminate our knowledge. While İsmâîl Ankaravî was commenting about Mesnevî, it is thought that he is affected by Sühreverdî especially İbni Arabî, and İsmâîl Ankaravî was cricitized because of that. The manuscripts which has been able to acquirable of Mecmû'atu'l-Letâyif ve Matmûratu'l-Ma'ârif has been reached and has been tried to establish proper script. After the text was created, with the help of the composition, extra parts has been created by the author who is about philosophy of sufism. Thanks to this work Mecmû'atu'l-Letâyif and Matmûratu'l-Ma'ârif has been added to science world and this work will be helpful for understanding of great philosopher İbn Arabî who is still a mystery todays. Finally, the“dictionary of murâd”and“dictionary of the word's meaning”has been prepared thanks to this text.