Aksaray Ortaköy İlçesi monografisi
Monograph Aksaray district of Ortakoy
  1. Tez No: 368497
  2. Yazar: SİBEL GÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaköy, Anonim Halk Edebiyatı Halk Kültürü, Halk Bilgisi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada Aksaray'ın Ortaköy ilçesinde yer alan hayatın geçiş dönemleri içersinde sayılan doğum, evlenme, ölüm adetleri ve inanışlar, bayramlar, kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı, halk hekimliği ve anonim halk edebiyatı ürünleri sahadan tespit edilmiş ve üzerinde durulmuştur. Halk kültürü ile ilgili bölümlerde yazılı kaynakların yanı sıra sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında inanışlar ele alınmıştır. Anonim halk edebiyatı adını taşıyan bölümde ise nazım, nesir ürünlerin yanı sıra nesir-nazım karışımı ürünlere de yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda metinler içinde geçen yerel kelimelere, halkın günlük kullandığı kelimelerin yer aldığı bir sözlük hazırlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Ortaköy' ün halk kültüründe eski Türk inançlarının izleri bulunduğu görülmüştür. Bu izler İslamiyet'le gelişip değişerek bugünkü şeklini alıp, Ortaköy halk bilgisini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In thıs study the birth, the marriage, death traditions and beliefs, ceremonies, festivals, folk beliefs, folk cuisine, folk medication and works of anonym folk litareture which are transition periods in Ortaköy district of Aksaray have been stated. In the chapters about folk culture, the beliefs obtained from oral sources as well as the information obtained from written sources have been included. In the chapter about anonym folk literature poetic, prosaic, poetic-prosaic Works have been included. At the end of the study, a dictionary whic includes local words mentionad in the texts and words used by people in daily life has been preperad. As a result of this study, it has been undrstood that three are traces of ancient Turkish belief in the Ortaköy folk culture. These traces heve taken the from of today by developing with Islam and have formed the Ortaköy folk culture. Keyword: Ortaköy, anonym folk literature, folk culture, folklore.