Sinemada zaman-imgeye dayalı dramaturji anlayışının Yusuf üçlemesi üzerinden incelenmesi ve bir uygulama örneği olarak Ağıt kısa filmi
The analysis of the concept of the time-image based dramaturgy in cinema on Yusuf trilogy and as an applied example the short movie 'the lament'
  1. Tez No: 368529
  2. Yazar: AYDIN KETENAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Deleuze, Zaman-imge, Sinema, Dramaturji, Kaplanoğlu, Deleuze, Time-image, Cinema, Dramaturgy, Kaplanoglu
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu çalışma, Gilles Deleuze'un sinema anlayışını kavramak ve uygulayarak modelleştirmek amacındadır. İlk bölümde, önce hareket-imge detaylandırılmıştır. Bu detaylandırma, hareket-imgenin krizinin temellerini kavrama amacıyla yapılmıştır. Daha sonra zaman-imge incelenmiştir. Sinemadaki anlam üretme araçlarının zaman-imgeye dayalı olarak ele alınmasıyla ortaya çıkan anlamlandırma süreçleri“zaman-imge dramaturjisi”olarak tanımlanmıştır. İkinci bölümde, Semih Kaplanoğlu'nun Yusuf Üçlemesi'ni oluşturan filmleri Yumurta, Süt ve Bal çözümlenmiştir. Bu çözümleme, zaman-imge dramaturjisinin niteliklerini görünür kılmak amacıyla yapılmıştır. Üçüncü bölümde, uygulama çalışması olarak hazırlanan Ağıt kısa filminin, zaman-imge dramaturjisi temelinde çözümlemesi ve içerik sunumu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work aims to grasp the understanding of cinema according to Gilles Deleuze and make a model out of it by applying his concepts. In the first part, the movement-image has been elaborated. It has been elaborated to reach the understanding of the basis of the movement-image crisis. Then, the time-image has been analysed. The process of bringing sense, which is coming out by treating the tools that produce sense in cinema on time-image basis is defined as“time-image”dramaturgy. In the second part, the long length movies“Egg”,“Milk”and“Honey”of Semih Kaplanoglu's Yusuf trilogy have been analysed. These analyses have been done in order to bring out the characteristics of the time- image dramaturgy. In the third part, the short movie“Elegy”done respecting Deleuze's concepts, has been analysed on the basis of time-image dramaturgy and the components have been presented.