Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm açısından grafik tasarım
Graphic design from the perspective of sustainability and recycling
- Tez No: 368528
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER KANBUROĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, eko tasarım, eko etiket, yeşil imajı, Sustainability, recycling, ecolabels, ecodesign, green image
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET Günümüz toplumlarında hızlı nüfus artışı ve insanoğlunun gezegene verdiği zararlar, önlem alınması gereken bir seviyededir. Tüm sektörlerde olduğu gibi grafik tasarımı sektörü de, çevresel duyarlılık konusunda bilinçlenerek tasarımdan üretime gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı amaç edinmelidir. Bu çalışmada sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm açısından grafik tasarımlar ve öneriler incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramları tanımlanmıştır. Gezegenimizin devamlılığı ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılabilmesi için sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramlarının çıkış noktaları, tarihçeleri, gelişmiş toplumların konuya bakış açıları, çöp ya da atık olarak göz ardı edilen malzemenin önemi vurgulanmıştır. Son olarak bu kavramların tasarım ve sanat alanlarıyla etkileşimleri incelenmiş, çalışılan alanla ilişkili örneklere yer verilmiştir. İkinci bölümde, ekoloji kavramı genel anlamı ile tanımlanarak sürdürülebilirlik açısından incelenmiştir. Yeşil tasarım olarak da adlandırılan eko tasarım, grafik tasarımı açısından“çevresel farkındalık yaratan kampanyalar”başlığı altında örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca bu bölümde, eko tasarım ve eko etiket sınıflandırmalarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde,“tasarım özetinden”“ulaşıma”kadar olan süreç ve grafik tasarımcılar için eko tasarım önerileri yer almaktadır. Bu bölümde son olarak sürdürülebilir bir çevre adına grafik tasarımcının sorumluluğu ve grafik tasarım eğitimi ile ilgili çalışma sonuçları aktarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In modern communities, rapid grow of population and the damage given to world by human race reached a level which precautions should be taken. Like it should be in all sectors, also graphic design sector should improve its consciousness in sensitivity to environment and aim to leave a habitable environment to future generations from designing to production. In this study, graphic designing and suggestions are examined in terms of sustainability and recycling. In the first chapter of the study, concepts of sustainability and recycle are described. For the continuity of our planet and leaving a habitable world to future generations, the foundations of the sustainability and recycling concepts, the point of view of the developed countries about the subject and the importance of the material, which is ignored as junk or waste, is emphasized. Eventually the interaction of these concepts with design and art areas is examined and examples related to worked areas are given. In second chapter, ecology concept is described literally and examined in terms of sustainability. Ecodesign, which is also named as green design, is explained in the view of graphic design with examples under the headline“campaigns makes environmental awareness”. Also ecodesign and ecolabeling classifications take place in this chapter. In third chapter, the process from“design brief”to“transportation”and eco design suggestions for graphic designers takes place. Eventually at this chapter, the responsibilities of the graphic designer for a sustainable environment and the results of the study about graphic art education are transferred.