Türk Hukukunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun kabul edilebilirlik koşulları
The admissibility criteria of indidual applications in Turkish Law
- Tez No: 368543
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP YOKUŞ VEZNEDAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Başvuru, Kabul Edilebilirlik Koşulları, Anayasa Mahkemesi, Individual application, admissibility criteria, the Constitutional Court
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZET : İnsan hakları alanında yaşanan gelişmeler sonucunda, 7.5.2010 tarihli, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan Anayasa değişikliği ile Ülkemizde de bireysel başvuru yolu kabul edilmiştir. Bireysel başvurunun incelenmesinde öncelikle, başvurunun esastan incelemesinin gerekip gerekmediğinin tespit edilmesi gerekir. Bireysel başvuruların değerlendirilmesinde yapılan bu ön incelemeye kabul edilebilirlik incelemesi, bu incelemede kullanılan kriterlere de kabul edilebilirlik koşulları adı verilmektedir. Türk hukukunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun kabul edilebilirlik koşullarının incelendiği bu çalışmada, bireysel başvurunun amaç ve özellikleri genel olarak incelendikten sonra, Anayasa Mahkemesine yapılacak bireysel başvuruların kabul edilebilirlik koşulları tartışılarak, sorun ve çözüm yollarının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT : In result of recent developments in the field of human rights, the remedy of individual constitutional complaint was introduced by the constitutional amendments realised with Law no. 5982, dated 7 May 2010. In the evaluation procedure of the individual constitutional complaints, it should be decided first whether the applications can be found admissible. Such preliminary review is called admissibility review, and the criteria used in this review admissibility criteria. The admissibility criteria of individual applications in Turkish law will be elaborated in this study, by reflecting purpose and features of individual applications generally and by discussing actual problems and solution proposals.