Comparison of test methods on the compressive strength of slag and natural pozzolan cements
Test yöntemlerinin cüruflü ve doğal pozolanlı çimentoların basınç dayanımları üzerinden karşılaştırılması
  1. Tez No: 368722
  2. Yazar: ABDULLAH ÜSAME TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY, PROF. DR. İSMAİLÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Öğütülmüş Granule Yüksek Fırın Cürufu, Doğal Puzolan, Çimento Basınç Dayanımı, Varyasyon Katsayısı, Harç, Ground Granulated Blast Furnace Slag, Natural Pozzolan, Compressive Strength, Coefficient of Variation, Mortar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çimentoların basınç dayanımlarının belirlenmesinde kullanılan iki temel standard olan, EN 196-1 ve ASTM C 109 arasındaki temel fark harçların hazırlanmasında kullanılan su miktarıdır. EN 196-1'e göre her tip çimento için 0,50 su-çimento oranına gore su kullanılır, halbuki ASTM C 109' a göre portlant çimentosu ve hava sürüklenmiş portlant çimentosu için sırasıyla 0,485 ve 0,460 su-çimento oranında su kullanır ve katkılı çimentolar için belirli bir işlenebilirlik (110  5% yayılma) değeri korunarak harç hazırlanır. Çimentolarda mineral katkılar bulunması, test numunelerinin EN 196-1 de tarif edildiği gibi katkısız çimentolarla aynı çaba sarfedildilerek sıkıştırılmaya çalışıldığında, daha kıvamı düşük harçlara sebep olabilir. Diğer taraftan ASTM C 109'a göre sabit yayılma kriteri uygulandığında daha yüksek su-çimento oranı kullanılmasına sebep olabilir. Bu tezde, dayanım numunelerinin hazırlanması için üçüncü bir yöntem hacimsel sabit su-çimento oranı önerilmektedir. Bu tezin amacı katkılı çimentoların basınç dayanımlarında karşılaşılabilen değişkenlikleri göstermektir. Bu amaç için öğütülmüş granule yüksek fırın cürufu ve doğal pozolan içeren katkılı çimentolar kullanılmıştır. Kütlece %20, %35, %55 yüksek fırın cürufu ve %20, %35, %55 doğal pozolan içeren katkılı çimentolar hazırlanarak kütlece sabit su/bağlayıcı oranı (TS EN 196-1), sabit yayılma değeri (ASTM) ve hacimce sabit su/bağlayıcı oranı olarak 3 farklı yönteme göre 7 ve 28 günlük basınç dayanımları belirlenmiştir. Daha sonra, üç yöntemden elde edilen basınç dayanım sonuçlarının varyasyon katsayıları karşılaştırılmıştır. İki standart test metodunun ve önerilen metodun değişkenliği, elde edilen deney sonuçlarının istatistiksel analizleri yapılarak karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, EN 196-1 yöntemiyle elde edilen harçların basınç dayanım sonuçlarındaki sapmalar, hacimce sabit su/bağlayıcı oranı ve ASTM C 109 yöntemleriyle elde edilen harçların basınç dayanım sonuçlarına göre daha fazladır. Sonuç olarak katkılı çimentolar için kütlece sabit su/bağlayıcı oranı yönteminin kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the two standard test methods of determining the compressive strength of cements which are described in EN 196-1 and ASTM C 109, the basic differences is in the amount of water used in preparing the mortars. According to EN 196-1 the former uses a constant water-cement ratio of 0.50 in the preparation of mortar specimens, for all types of cements whereas the latter uses a constant water-cement ratio of 0.485 and 0.460 for Portland and air-entrained Portland cements, respectively; and water-cement ratio that corresponds to a specified workability (110  5% flow) for blended cements. Presence of mineral additives in the blended cements would result in stiff mortar specimens when the same compactive effort is applied as described in EN 196-1. On the other hand, when the constant flow criterion of ASTM C 109 is applied, this would lead to higher water-cement ratios. Variability of the strength test results could be higher, in both cases either due to insufficient compaction or higher water-cement ratio, respectively. In this thesis, a third method of strength specimen preparation based on constant volumetric water-cement ratio was proposed. The aim of this thesis is to show the variabilities that can be encountered in the determination of compressive strength of blended cements. For this purpose, ground granulated blast-furnace slag (GGBFS) and natural pozzolan-incorporated blended cements were used. 20%, 35%, 55% GGBFS and 20%, 35%, 55% natural pozzolan-incorporated blended cements are selected and 7-day and 28-day compressive strength of mortars, which are obtained by the 3 different methods, constant water/cementitious by mass (TS EN 196-1), constant flow (ASTM) and constant water/cementitious by volume methods, are determined. Then, coefficients of variation of the results obtained by the three methods are compared. The variabilities involved in the two standard methods and the proposed method was comparatively studied by statistical analyses of the experimental results obtained. According to the results of the studies, deviations of the compressive strength results obtained from TS EN 196-1 mortars, is more than Constant Volumetric water/cementitious Mortars and ASTM C109 mortars. Therefore, it is proposed that using constant water/cementitious by mass is not suitable for blended cements.