Performance of concrete gravity dams under earthquake effects
Beton ağırlık barajların deprem yükleri altında performansı
  1. Tez No: 368730
  2. Yazar: BERAT FEYZA SOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALIN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton Ağırlık Baraj, Yayılı Çatlak Modeli, Doğrusal Olmayan Analiz, Artımlı Dinamik Analiz, Statik İtme Analiz, Concrete Gravity Dam, Smeared Crack Model, Nonlinear Analysis, Incremental Dynamic Analysis, Static Pushover Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde inşa edilen birçok baraj yanında, gelişmiş ülkelerin de baraj stoklarının güvenliğinin kontrol edilmesi gerekliliği beton barajların sismik güvenilirliği hakkında çalışmaları arttırmaktadır. Beton ağırlık barajlarının tasarımında genelde doğrusal analizler kullanılmaktadır. Doğrusal olmayan analizlerle bu tip yapıların analizinde tecrübe çok sınırlıdır: zira bu yapıların doğrusal olmayan durumda davranışı ve performans limitleri hakkında gözlem ve bilgi oldukça azdır. Bu çalışmada beton ağırlık baraj davranışı monolitte oluşan hasarın gelişimi ve buna bağlı çatlama düzenlerinin elde edilmesi amacı ile artımlı dinamik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Öncelikle malzeme modeli literatürden elde edilen deney sonuçları ile karşılaştırılarak kullanılan çatlak modelinin performansı gerçeklenmiştir. Bir sonraki adımda 21 değişik deprem kaydı kullanılarak yapılan artımlı dinamik analizlerle barajdaki hasarın gelişimi ve deprem kayıtlarının çeşitli şiddet ölçümleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Baraj monolitindeki hasarı belirlemede spektral ivme değeri yerine hız ile ilgili şiddet değerlerinin daha başarılı olduğu görülmüştür. Monolitteki hasarı öngörmek için deprem kayıtlarının hız karakterlerine dayanan basit bir denklem önerilmiştir. Son olarak, statik itme analizlerinin monolit performansını belirlemek için kullanılma olanağını incelemek üzere artımlı dinamik analiz sonuçları ile statik analiz sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Concerns about the seismic safety of gravity dams have increased with the construction of numerous new dams in the developing world as well as the need for the evaluation of existing dam stock in the developed countries. The common procedure for the design of concrete gravity dams has been linear analyses: there is scant experience on the design of such systems using nonlinear analyses as the post-linear behavior and performance limits of gravity dam monoliths are not well known. This study is focused on the investigation of the behavior of a concrete gravity dam monolith using the incremental dynamic analysis (IDA) procedure with the goal of determining the development of damage on the monolith and the corresponding cracking patterns. The constitutive model used was first calibrated to experimental data in order to verify the ability of the model to simulate the fracture in this material. IDA was then conducted using 21 different ground motions in order to assess the state of damage on the monolith for increasing intensity measures (IM). The results show that in lieu of spectral acceleration, velocity based IMs are more effective in determining the damage process on the monolith. A simple equation for the prediction of the damage development was proposed based on the velocity characteristics of the ground motion. Finally, the results of the IDA were compared to the static pushover analysis results in order to evaluate the scope of possible use of such analyses for determining the performance levels of dams.