Performance prediction of darrieus type vertical axis wind turbines using numerical simulations
Darrieus tipi dikey eksenli rüzgar türbinlerinin performansının sayısal benzetimlerle tahmini
- Tez No: 368729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dikey Eksenli Rüzgar Türbini (DERT), Darrieus Türbini, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD), Zamana Bağlı Akış Modellesi, Vertical Axis Wind Turbine (VAWT), Darrieus Turbine, Computational Fluid Dynamics (CFD), Unsteady Flow Modeling
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Darrieus tipi, düz kanatlı ve NACA 0021 kanat profiline sahip dikey eksenli rüzgar türbinleri (DERT) üzerindeki akış, ANSYS-Fluent HAD yazılımı kullanılarak çözüldü. Benzetimler 2-boyutlu, zamana bağlı ve SST k- türbülans modeli kullanılarak 7 m/s sabit rüzgar hızı için yapıldı. Kanatların döndüğü kısmı kayan sayısal ağ olarak modellendi. Dikkatli tasarlanmış analizler sayesinde sınır tabakaya ait sayısal ağ parametrelerinin, zaman adımı ve yakınsama toleranslarının çözüm üzerindeki etkileri saptandı. Toplam kord uzunlukları aynı olacak şekilde tasarlanmış 2 ve 3 kanatlı türbinlerinin performansları farklı tip-hız oranları için elde edildi ve karşılaştırıldı. Zamana bağlı akış alanları hız ve basınç dağılım grafikleri kullanılarak incelendi. Dikey eksenli rüzgar türbinlerinde sorunlu olan başlangıç anı detaylı olarak incelendi ve kanat sayısının başlangıç problemine etkisi çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Flow over Darrieus type straight-bladed vertical axis wind turbines (VAWT) with NACA 0021 blade profile is simulated using ANSYS Fluent software. SST k- turbulence model is used for the two-dimensional, unsteady simulations. Wind speed is taken as 7 m/s and part of the problem domain including the rotating blades is modeled using the sliding mesh technique. Effects of boundary layer mesh parameters, time step and convergence tolerance on the solution accuracy are investigated with carefully designed runs. Performance of VAWTs with 2 and 3 blades, which are designed to have the same solidity ratio, are compared at different tip speed ratios. Instantaneous flow patterns of unsteady flow fields are analyzed by examining velocity and pressure contours. Start-up performance, which is known to be critical for Darrieus turbines, is investigated with special care and the effect of number of blades to this issue is studied.