Design and analysis of a vertical axis water turbine for river applications using computational fluid dynamics
Hesaplamalı akışkanlar dinamiği kullanılarak nehir uygulamaları için dikey eksenli su türbini tasarımı ve analizi
- Tez No: 368732
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALUK AKSEL, YRD. DOÇ. DR. MEHMET METİN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vertical axis water turbine, Darrieus rotor type, Computational Fluid Dynamics
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yardımıyla nehir akımlarında kullanılmak üzere bir Darrieus rotor tipi dikey eksenli su türbini tasarlanmasıdır. HAD modellemesi ticari Reynolds-ortalamalı Navier-Stokes çözücüleri olan Ansys Fluent ve CFX kullanılarak rotor hareketinin iki boyutlu sayısal çözümüne dayanmaktadır. İki boyutlu sayısal çözümü doğrulamak için, literatürden deneysel bir Darrieus rotor tipi dikey eksenli su türbini çalışılmış ve çeşitli türbülans modellerinin performansı incelenmiştir. Dikey eksenli türbinlerin performansını hesaplamak için kullanılan QBlade açık kaynaklı yazılımı ile düşük hızlı su akımları için Darrieus rotor tipi dikey eksenli bir su türbini tasarlanmıştır. Tasarlanan türbinin iki boyutlu sayısal modellenmesi gerçekleştirilmiş ve sonuçlar QBlade sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to design a Darrieus rotor type vertical axis water turbine using Computational Fluid Dynamics (CFD) in order to be used in river currents. The CFD modeling is based on two dimensional numerical solution of the rotor motion using commercial Unsteady Reynolds Averaged Navier-Stokes solvers, Ansys Fluent and CFX. To validate the two dimensional numerical solution, an experimental Darrieus rotor type water turbine from literature is studied and performance of several turbulence models are examined. A Darrieus rotor type vertical axis water turbine is designed for low speed water currents using QBlade which is an open source sofware used to calculate the performance of the vertical axis turbines. Two dimensional numerical modeling of the designed turbine is performed and results are compared with QBlade results.