Mixed-model assembly line design and sequencing in a car body shop
Otomobil gövde üretim hatlarında karışık model hat tasarımı ve çizelgelemesi
  1. Tez No: 368825
  2. Yazar: ÖZGÜN AKKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: otomobil gövde üretimi, karışık-model sıralama, sağlam optimizasyon, genetic algoritmalar, car body manufacturing, mixed-model sequencing, robust optimization, genetic algorithms
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Otomobil üretimi, genellikle ardışık üç atölyeden oluşan montaj hattı şeklindedir: gövde kaynak ve yapımı, boyahane ve son olarak da nihai montaj hattı. Otomobil üretiminde gövde atölyesi olan birinci aşama birçok parallel montaj hattından oluşur ve herbir montaj hattını besleyen alt-montaj hatları vardır. Bundan dolayı montaj hattı tasarımı ve model sıralama, birçok modeli olan bir otomobilin üretiminin candamarıdır. Yaklaşımımız temel olarak iki evreden oluşur: tasarım evresi ve sıralama evresi. Yaklaşımın tasarım evresinde, hatların karışık-modelli doğasını dikkate alarak, tamsayılı programlama esaslı bir“dayanıklı optimizasyon”modeli önermekteyiz. Modelin amacı; hatları oluşturacak uygun istasyon tipleri, referans bir otomobil ve onun değişik modelleri için yıllık talep tahmini ile yıllık talebe karşılık gelen takt süresinin verili olduğu durumda, otomobilin sadece gövde üretim hatlarında yaşam dönemi boyunca oluşacak yatırım ve işletme maliyetlerinin toplamını minimize etmektir. Hatların optimal tasarımlarını; aynı üretim çevresinde tek-modelli durumun devamı niteliğinde olan ve GAMS yazılımı ile kodlanan dayanıklı optimizasyon modeli ile elde etmekteyiz. Tüm hatlar için, tek-modelli yaklaşıma göre daha düşük toplam maliyetli sonuçlar elde ettiğimizi gözlemlemekteyiz. Yaklaşımımızın ikinci evresinde ise sıralama problemi için bir genetik algoritma önermekteyiz. Genetik algoritmadaki karışık-model sıralamanın amacı; zaman içinde düzgün bir hat ile çalışabilmek, ve böylece hattı oluşturan istasyonlarda eş kullanım oranlarına ulaşabilmektir. Genetik algoritma; çeşitli test problemleri için, toplam birerleme yöntemi ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştırıldığında, en iyi uygunluk değerini çok kısa çözüm sürelerinde sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Car manufacturing is usually in the form an assembly line composed of three consecutive shops: body welding and construction, painting and finally the final assembly shop. The first stage in car manufacturing that is the body shop consists of several assembly lines in parallel each of which may have several sub-lines feeding them. Assembly line design and sequencing is therefore the heart of manufacturing a car which may have several models. Our approach mainly consists of two phases: the design phase and the sequencing phase. In the design phase of the approach, we propose an integer-programming-formulation-based robust optimization model considering the mixed-model nature of the lines. The objective of the model is the minimization of the sum of the investment and variable costs of all the assembly lines in the design and operation of the car body shop only, over the life cycle of the reference car, given the forecasted annual demand of the car and its several models, the corresponding tact time, and the available types of stations making up the lines. We obtain the optimum designs of the lines via the robust optimization model using the software GAMS, which is an extension of a single model case of the same environment. We observe lower total costs for all the lines than the total costs obtained for the single-model approach. In the second phase of our approach, we develop a genetic algorithm for the sequencing problem. The objective of mixed-model sequencing in the genetic algorithm is to have a smooth line, thus to have level utilization rates over time. The genetic algorithm provides the best fitness value for several test problems in very short computational times, when compared against the solutions obtained by the total enumeration method.