Takım çalışması esaslı karma modelli montaj hatlarının tasarımı
Design for team-oriented mixed model assembly lines
  1. Tez No: 222033
  2. Yazar: EMRE ÇEVİKCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. BÜLENT DURMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım çalışması, karma modelli montaj hattı dengeleme, model sıralama, kısıtlı kaynaklar altında çizelgeleme, Teamwork, mixed model line balancing, model sequencing, scheduling underlimited resources
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Klasik montaj hatları, yüksek verimliliğe sahip olmalarına rağmen, yapılan tasarımdeğişikliklerine ve ürün çeşitliliğine karşı esnek değildirler. Klasik montaj hatlarındaişgörenlerin arasındaki iletişim eksikliği, ürün kalitesi ve motivasyon üzerinde olumsuzetki yaratmaktadır. Ayrıca, bu hatlarda ürün akış süreleri uzun olabilmektedir. Takımçalışması esaslı montaj hatlarının uygulamada yer bulması, hat esnekliği ve ürün kalitesiüzerinde gelişmelere yol açarken, klasik montaj hatlarındaki yüksek etkinlik unsurunuda sağlar.Yapılan tez çalışmasında, takım çalışması esaslı montaj hatlarının tasarımına yönelikbir metodoloji geliştirilmiştir. Geliştirilen tasarım metodolojisi, takım çalışmasıyaklaşımı ile montaj hattı dengeleme-sıralama problemini bütünleştirmiştir. Metodoloji,yatay dengeleme, dikey dengeleme, fiziksel istasyon yaratma (takım oluşturma), modelsıralama ve işgören transfer sistemi olmak üzere beş adımdan oluşmaktadır.Metodolojinin hemen hemen her adımının amacının faklı olmasından dolayı yapısı çokamaçlıdır. Geliştirilen metodoloji, takım çalışması esaslı karma modelli gerçek birtraktör montaj sisteminde uygulanmış ve uygulama neticesinde modellerin çoğundaçevrim sürelerini azaltacak takım montaj süreleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The traditional assembly line is characterized by high efficiency, maximizingthroughput with minimum resources, but due to its high specification and division oflabor it has disadvantages such as poor flexibility, poor quality products, poor workingenvironment and long flow time. Implementation of a team-oriented system may lead toan improvement of both the flexibility of the assembly system and the quality of theproduct, while maintaining the high efficiency associated with traditional assembly lines.This study presents a team-oriented design methodology for mixed model assembly lines.The design methodology integrates both team work and mixed model assembly linebalancing-sequencing problem. The methodology does have five stages: horizontalbalancing, vertical balancing, creating physical station, model sequencing, and workertransfer system. Because of the fact that almost each stage of the methodology hasdifferent objectives, the methodology can be regarded as multi-objective. Furthermore,the presented methodology is implemented in a real life mixed model tractor assemblysystem. Team assembly times that have most of the model cycle times shortened arefound as the result of the implementation.